Comisioanele pentru credite la noi sunt cat dobanzile bancare in Germania

Luni, 17 Ianuarie 2005, ora 09:21
1048 citiri

40 la suta dintre IMM-uri refuza sa apeleze la credite bancare, pentru ca procedura de obtinere este foarte greoaie si garantiile sunt foarte mari.Conform studiului, cele mai frecvente modalitati de finantare utilizate de catre IMM-uri sunt autofinantarea, folosita in proportie de 86,7 la suta, creditele bancare (60,1 la suta) si leasingul (53,2 la suta).

"Firmele din Romania apeleaza la credite intr-o masura mult mai redusa, in comparatie cu cele din Uniunea Europeana, si se confrunta cu foarte mari dificultati, cu mult mai multe decat firmele din UE, cu care vor trebui sa intre in competitie dupa 2007", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

El a precizat ca, potrivit studiului, cele mai multe firme au acces dificil la credite, ca urmare a birocratiei, complexitatii dosarului solicitat si a costurilor ridicate, in timp ce alti agenti economici, reprezentand 45,1 la suta din firmele chestionate, nu au nevoie de aceasta modalitate de finantare.

Cele mai importante obstacole la obtinerea creditelor au fost considerate garantiile excesive solicitate de banci, dobanzile si comisioanele ridicate, a spus Nicolescu.

"Garantiile pe care le cer bancile de la noi sunt cu 50-80 la suta mai mari decat in UE sau in SUA. Comisioanele noastre, de doi-trei la suta, sunt cat dobanzile pe care le cer bancile in tari precum Germania", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

55,9 la suta dintre firme cred ca accesul la finantare este dificil

In acelasi timp, studiul precizeaza ca 79,8 la suta dintre cei care apeleaza la credite fac acest lucru pentru a achizitiona noi utilaje si echipamente, 75,8 la suta pentru finantarea activitatilor curente ale firmei, iar aproape 43 la suta din firme folosesc resursele financiare disponibile pentru a realiza produse si tehnologii noi, sau pentru modernizarea celor existente.

In timp ce 55,9 la suta dintre firmele care au raspuns la sondaj considera ca accesul la finantare este dificil, 26,2 la suta cred ca este foarte dificil, 16,34 la suta mediu, si doar 1,49 la suta considera ca acesta este usor.

Pentru remedierea situatiei, CNIPMMR propune constituirea unui sistem de fonduri de garantare si cogarantare la nivel national si regional pentru finantarea intreprinzatorilor, diminuarea garantiilor si a comisioanelor solicitate de banci, precum si simplificarea procedurilor de obtinere a imprumuturilor sau subventionarea dobanzii pentru firmele din anumite ramuri economice, tineri, persoane cu handicap etc.

O alta recomandare a Consiliului este transformarea unei banci de stat intr-o banca de dezvoltare sau de investitii pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Potrivit analizei citate, cele mai multe firme care au apelat la banci au contractat credite cu valoarea cuprinsa intre 10.000 si 50.000 de euro, in timp ce aproape un sfert din agentii economici au imprumutat sume de 100.000 euro si 500.000 de euro.

Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si Banc Post sunt, in ordinea prezentarii, institutiile de credit cu care lucreaza in mod frecvent firmele mici si mijlocii, arata ancheta CNIPMMR.

Sursa: Curierul National