Contabilitate in partida simpla pentru afacerile de pana in 250.000 euro?

Vineri, 05 Martie 2010, ora 13:13
1866 citiri
Contabilitate in partida simpla pentru afacerile de pana in 250.000 euro?

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) propune ca firmele cu o cifra de afaceri de pana la 250 000 euro pe an sa aiba posibilitatea tinerii contabilitatii in partida simpla, concomitent cu aplicarea unui sistem fiscal simplu. 

"Nu sustinem crearea unei poveri suplimentare de costuri pentru IMM-uri, dar sustinem responsabilizarea activitatii financiar contabile de catre cei indreptatiti sa o faca", a declarat, vineri, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, referindu-se la propunerea deputatilor PD-L de modificare a Legii contabilitatii.

In opinia sa, modificarile ar trebui sa simplifice contabilitatea IMM-urilor, iar in acest sens considera oportuna introducerea contabilitatii in partida simpla (contabilitatea de trezorerie), relateazza Mediafax.

Contabilitatea in partida simpla presupune inregistrarea cronologica si sistematica a operatiunilor patrimoniale in mod unilateral, numai in debitul sau creditul unor conturi, fara utilizarea unui cont corespondent.

Printre efectele aplicarii contabilitatii de trezorerie, Nicolescu a enumerat stimularea liberei initiative prin reducerea birocratiei la nivelul contabilitatii firmei, reducerea costurilor contabile, precum si plata unei taxe fixe, anuala (in 12 rate lunare) care ar inlocui atat impozitul pe profit, impozitul forfetar, cat si impozitul pe dividende, astfel ca firmele n-ar mai fi nevoite sa efectueze calcule fiscale complicate si sa completeze declaratii fiscale.

Pe de alta parte, CNIPMMR sustine "scoaterea de pe piata a contabililor mascati", care fie sunt persoane angajate la stat si incheie si 5-10 contracte individuale de munca part-time, fie sunt tineri absolventi de scoli economice fara experienta si competenta profesionala.

Potrivit lui Nicolescu, 90% dintre firmele din Romania au cifra de afaceri nesemnificativa.

In Romania sunt inregistrate peste 600.000 de firme.

Mai multi deputati PDL au prezentat, marti, o initiativa care vizeaza ca firmele sa aiba obligatia de a avea evidentele contabile semnate de contabili experti sau sa infiinteze un compartiment cu un contabil angajat cu norma intreaga, asigurand ca masurile urmaresc sprijinirea mediului de afaceri. 

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #contabilitate, #euro, #firme , #stiri Ovidiu Nicolescu