Crizele "musca" din profitul IMM-urilor

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 13:33
1905 citiri
Crizele "musca" din profitul IMM-urilor

Instabilitatea politica si criza economica au redus afacerile si profitul a peste 50% dintre firmele mici si mijlocii in acest an, cel mai mare numar al IMM-urilor afectate fiind din sectorul comertului si industriei, potrivit unui studiu al Consiliului pentru IMM-uri si firma Cult Market Research.

Studiul, prezentat vineri, intr-o conferinta de presa, a fost realizat prin chestionare aplicate in cadrul unui eveniment organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) la inceputul lunii noiembrie, volumul esantionului fiind de 228 de chestionare valide.

Astfel, 58,8% dintre respondenti au apreciat ca in acest an vor avea vanzari sub nivelul din 2008, 17,1% ca au afaceri peste anul trecut si 9,7% au raportat o constanta a indicatorului.

Cele mai multe firme care au raportat o scadere a afacerilor au provenit din sectorul comertului, 71% dintre intervievatii din acest domeniu indicand o reducere a vanzarilor. De asemenea, 69% din IMM-urile din industrie au aratat ca afacerile le-au scazut in acest an, in timp ce din constructii 65% dintre firme au fost afectate.

Cele mai multe dintre firmele care apreciaza ca vanzarile au scazut acuza o depreciere de 25-30%, respectiv 27,6% dintre respondenti, in timp ce 15,6% au indicat reduceri de sub 25% si 5,1% peste 50%. Peste 50% dintre intreprinzatorii intervievati nu au putut aprecia ritmul scaderii.

In ceea ce priveste cresterea afacerilor, cei mai multi - 38,4% - au raspuns ca au avut rezultate peste 2008 cu sub 25%, 15,5% - intre 25% si 30% si 5,2% - peste 50%. Cele mai multe firme care au raportat cresteri provin din domeniul serviciilor.

Totodata, 66,7% dintre firmele respondente prognozeaza pentru 2009 o scadere a profitului, dintre care 41,7% se asteapta la castiguri mult mai scazute. In acelasi timp, 17% dintre IMM-uri mizeaza pe o crestere a profitului fata de 2008.

Cauzele care au afectat activitatea firmelor sunt in opinia a 55,3% dintre respondenti instabilitatea politica, iar pentru 44,3% criza la nivel global. De asemenea, instabilitatea fiscala si politicile bancilor de a creste dobanzile si a bloca creditele sunt alte cauze semnificative.

"Potrivit studiului, 35% din cauzele scaderii afacerilor apartin statului, 25% mediului politic instabil, 22% bancilor si doar 18% crizei. Asta arata o capacitate foarte redusa a statului de a gestiona criza. Astfel, o criza care a aparut din cauze exogene ne-a afectat din cauza incapacitatii statului de a gestiona criza", a declarat, in conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

La intrebarea legata de principalele probleme cu care firmele se confrunta in prezent, 68,9% dintre respondenti au indicat intarzierea platilor din partea clientilor sau partenerilor, 52,6% - scaderea cererii si 45,2% - evolutia cursului de schimb.

Conform distributiei raspunsurilor, criza economica a afectat in cea mai mare masura veniturile obtinute din vanzari ale companiilor - 59,2%, lichiditatile - 56,6% si dificultatile la accesarea creditelor - 41,7%. In schimb, chiar daca intr-o masura mai mica, perioada de criza a adus noi oportunitati de afaceri, dupa cum subliniaza 18% dintre respondenti.

Reducerea cheltuielilor administrative si diminuarea investitiilor sunt cele mai importante masuri care au fost luate de catre antreprenori pentru a face fata perioadei de criza. In acelasi timp, intreprinzatorii sustin ca cea mai buna politica in aceasta perioada, pentru a reduce efectele crizei, este mentinerea clientilor existenti, domeniu in care se investeste cel mai mult, potrivit declaratiilor respondentilor.

Studiul a aratat si in ce masura firmele sunt de acord cu cresterea salariului minim pe economie si cu o eventuala modificare a fiscalitatii. Astfel, circa 50% dintre IMM-uri sunt de acord cu cresterea salariului minim pe economie, in timp ce 38,6% se declara impotriva. Ambele variante propuse respondentilor legata de fiscalitate, respectiv cresterea TVA, dar scaderea cotei unice, sau mentinerea TVA, dar cresterea cotei unice, au fost respinse de peste 50% dintre firme.

Una dintre intrebari s-a referit la efectele impozitului minim, la care 48,7% au raspuns ca au fost afectati de acesta, iar un procent foarte apropiat, de 42,1%, ca nu au fost afectati.

Firmele care au raspuns chestionarului au provenit in proportie de 45% din sectorul serviciilor, 23,7% din industrie, 12,3% din comert, 8,8% din constructii si 3,5% din agricultura. Peste jumatate au fost firme mici si mijlocii (intre 10 si 249 angajati), iar 36,4% microintreprinderi.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#afaceri, #criza, #imm, #profit , #stiri Ovidiu Nicolescu