Impozitul de 1.300 de euro, faliment pentru zeci de IMM-uri

Marti, 31 Martie 2009, ora 13:46
1385 citiri
Impozitul de 1.300 de euro, faliment pentru zeci de IMM-uri

Aplicarea impozitului forfetar in forma propusa de Finante, respectiv plafonarea la 1.300 de euro pe an, ar duce la falimentul a catorva zeci de mii de microintreprinderi, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania, Ovidiu Nicolescu.

"In momentul de fata, in Romania exista 100.000-150.000 de microintreprinderi ale caror profituri se situeaza sub salariul mediu pe economie.

Cu alte cuvinte, 1.300 de euro pe an ar putea reprezenta chiar suma de care aceste mici firme au nevoie pentru a supravietui. Aplicarea impozitului forfetar in cuantumul si forma propuse de Ministerul de Finante ar putea duce la falimentul a catorva zeci de mii de astfel de intreprinderi", a precizat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Acesta a mentionat ca organizatia patronala pe care o conduce este de acord cu "principiul forfetar", insa sa se aplice tinandu-se cont de propunerile mediului de afaceri. "Nu am fost consultati, asa cum prevede legea, cu privire la aceasta masura.

Aplicarea impozitului forfetar reprezinta o problematica delicata, ce ar trebui dezbatuta cu organizatiile patronale de profil", a adaugat Nicolescu.

Ministerul Finantelor vrea sa introduca, in noul Cod Fiscal, un plafon minim pentru impozitul pe profit platit de firme si pentru impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor, in valoare de 1.300 de euro, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

Masura va viza atat microintreprinderile si firmele care inregistreaza pierderi, mai ales restaurantele, hotelurile si firmele din domeniul transporturilor sau cel imobiliar, activitati greu de monitorizat de Fisc. 

"E discutabila aceasta masura a Guvernului. Afectati vor fi majoritatea transportatorilor pentru ca ei sunt deja pe minus. Pentru noi aceasta masura inseamna introducerea unei taxe in plus. Eu estimez ca 20% vor avea probleme", a declarat vicepresedintele Uniunii Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Constantin Isac. Pe listele UNTRR erau anul trecut circa 8.000 de membri.

Reprezentantii Federatiei Opertorilor Rutieri de Transport (FORT) estimeaza ca, in acest an, peste 60% dintre companiiile care activeaza in acest domeniul vor iesi de pe piata. "De ce sa mai platim si impozitul forfetar ca noi oricum ne curatam singuri. Nu vreau ca statul sa vina sa-i mulga pe cei care sunt corecti si isi platesc impozitele la stat. Introducerea impozitului forfetar nu este altceva decat o masura a Guvernului de a incasa bani la bugetul de stat", a declarat presedintele FORT, Augustin Hagiu.

Acesta a precizat ca este nemultumit pentru ca Executivul ia in calcul o astfel de masura fara a consulta intai patronatele. In FORT sunt inscrisi aproximativ 4.000 de transportatori, dintre care activi pe piata sunt circa 50%, potrivit lui Hagiu.

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#forfetar, #imm, #impozit, #profituri, #transportatori , #stiri Ovidiu Nicolescu