Lipsa finantarii omoara si afacerile viabile

Marti, 17 Martie 2009, ora 12:39
1046 citiri
Lipsa finantarii omoara si afacerile viabile

Peste 90% dintre firmele mici si mijlocii sunt afectate de criza financiara, in special ca urmare a diminuarii cererii si a ingreunarii accesului la finantare, a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-uri private din Romania (CNIPMMR).

 

"Peste 90% dintre IMM-uri au probleme mai mari sau mai mici legate de criza economica. Cele mai multe probleme sunt legate de diminuarea comenzilor si de lipsa surselor de finantare, informeaza Mediafax.

Fenomenul se extinde destul de rapid la nivelul unui numar din ce in ce mai mare", a spus Nicolescu la un seminar pe tema dificultatilor intampinate de firmele mici si mijlocii din cauza crizei financiare. Alte efecte ale crizei financiare asupra firmelor mici si mijlocii, identificate de Consiliul pentru IMM-uri , sunt reducerea exportului, diminuarea investitiilor si, nu in ultimul rand, efectul psihologic al dificultatilor de pe piata.

"Dezghetarea creditarii este esentiala pentru ca lipsa finatarii omoara si afacerile viabile. Romania este mai afectata din acest punct de vedere, deoarece 95% dintre banci depind de capitalul strain, iar firmele mama isi pastreaza banii", a adaugat reprezentantul CNIPMMR.

Pe de alta parte, Nicolescu a precizat ca IMM-urile se confrunta cu un blocaj financiar creat pe de o parte de stat, prin datoriile pe care trebuie sa le plateasca sectorului privat, si pe de alta parte de companii, care din cauza dificultatilor financiare nu isi achita datoriile, relateaza Mediafax

"La sfarsitul lunii decembrie, statul avea de platit sectorului privat 2,1 miliarde de euro. In cascada, acest blocaj inseamna 8-9 miliarde de euro", a mai spus Nicolescu. 

#companii, #finatare, #imm, #uri , #stiri Ovidiu Nicolescu