Nita renunta la impozitul pe profitul reinvestit de la 1 octombrie

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 13:03
1725 citiri
Nita renunta la impozitul pe profitul reinvestit de la 1 octombrie

Ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, Constantin Nita, a declarat miercuri la un post de radio ca impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie, insa pentru inceput aceasta masura va exista doar pe hartie, precizeaza NewsIn.

"Impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie. Totusi, pentru inceput aceasta masura va exista doar pe hartie", a declarat la un post de radio ministrul pentru IMM, Constantin Nita.

Ministrul a adaugat ca intrarea acestuia in vigoare nu presupune ca toate societatile care au profit vor putea sa faca investitii imediat.

"Nu au cum, pentru ca ne referim la un impozit care va trebui platit undeva la sfarsitul anului, deci peste trei luni. O masura de acest gen nu poate sa intre in economie decat peste trei luni, minim", spune Constantin Nita.

Discutiile privind neimpozitarea profitului reinvestit sunt foarte vechi, reprezentantii patronatelor cerand in repetate randuri guvernelor care s-au perindat sa schimbe in acest sens Codul Fiscal.

In 2006, Partidul Conservator a initiat un proiect de lege de modificare a codului respectiv, demers care a primit aviz favorabil un an mai tarziu din partea Comisiilor de industrie din ambele Camere ale Parlamentului.

Neimpozitarea profitului reinvestit ar putea fi introdusa, de la inceputul anului viitor, fiind luata in calcul data de 1 ianuarie 2010, a declarat in iulie ministrul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita.

"Pentru neimpozitarea profitului reinvestit trebuie modificat codul fiscal, iar in acest an, acest lucru nu mai este posibil. Poate fi luat in calcul de la 1 ianuarie 2010", a spus Nita.

Acesta a mai spus la acea data ca, in acest an, se astepta la o crestere economica de -6%. Legat de impozitul minim, ministrul Nita a mai precizat ca PSD a prezentat colegilor din coalitie un program de masuri anticriza, printre care se regaseste si eliminarea impozitului minim.

Constantin Nita a declarat recent ca promovarea legii cu privire la scutirea de impozit pe profitul reinvestit face parte din masurile prioritare ale institutiei.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat recent ca masura privind neimpozitarea profitului reinvestit, care va fi introdusa in noul Cod Fiscal, va fi aplicata incepand cu 2010.

Potrivit presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, adoptarea legii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar amplifica investitiile a cel putin 30 la suta dintre IMM-urile din Romania. Potrivit acestuia, intrarea in vigoare a legii amintite ar avea ca prim efect compensarea diminuarii nivelului de creditare, care a scazut considerabil in a doua parte a anului 2008.

De asemenea, Nicolescu a precizat ca scutirea impozitului pe profitul reinvestit va determina, pe langa crearea de noi locuri de munca, infiintarea de noi IMM-uri si stimularea apetitului investitional la firmele care nu o faceau pana in momentul de fata.

Totodata, potrivit lui Nicolescu, scutirea de impozit a profitului reinvestit va contribui semnificativ la cresterea bugetului de stat.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#nita, #impozit, #profit, #reinvestit, #ministerul pentru IMM , #stiri Ovidiu Nicolescu