Ovidiu Nicolescu: Interesul FMI-ul este sa scumpeasca produsele romanesti

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 12:49
2241 citiri
Ovidiu Nicolescu: Interesul FMI-ul este sa scumpeasca produsele romanesti

"Probabil ca anumite cercuri sunt deranjate ca, in ciuda situatiei economice dificile a tarii, exportul de produse industriale a continuat sa creasca. Este unul din putinele lucruri care a ajutat economia romaneasca sa treaca prin aceasta perioada foarte grea.(...) Cresterea pretului la energie nu-si are fundament in costuri. Interesul FMI-ul este sa mareasca preturile la produsele romanesti", a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

De ce trebuie sa scumpim pretul la gaze si energie pentru companii asa cum cere FMI?

Nu exista nici un fundament economic pentru a mari pretul la energie.

Romania este in situatia de a avea energia cea mai ieftina din Europa pentru ca 25% aproape 30% din energia noastra este energie hidro sau pe baza nucleara, care este mult mai ieftina decat energia obtinuta pe baza de petrol si carbune.

In plus, in Romania salariile sunt mult mai mici decat in alte parti.

Costurile cu care se obtine energia in Romania sunt mai mici datorita faptului ca salariile la noi sunt de 8-10 ori mai mici decat in Germania.

Cresterea pretului la energie nu-si are fundament in costuri.

Interesul FMI-ul este sa mareasca preturile la produsele romanesti.

Marindu-se preturile, e clar ca vanzarea lor atat pe piata interna cat si pe cea externa o sa scada.

Oamenii de afaceri spun ca implicarea FMI pe piata energiei este o imixtiune si ca piata este suficient de deschisa. Care este parerea dumneavoastra?

FMI-ul nu are nici o treaba cu energia.

Rolul BM si a FMI-ului e sa ajute Guvernul Romaniei cu asistenta de specialitate si cu resurse financiare ca sa mentina echilibrele macroeconomice, sa-si poata asigura resursele fundamentale ca societatea si economia sa functioneze.

In domeniul energiei nu sunt probleme majore, nu cred ca trebuie sa acordam atata atentie si sa punem pe primul plan interesele companiilor producatoare de energie.

In aceasta marire de preturi se ofera niste avantaje substantiale producatorilor de energie in defavoarea celorlaltor categorii de firme.

Este o pozitie pe care nu o inteleg si nu e o pozitie care sa duca la cresterea competitivitatii.

Economia romaneasca nu a iesit din criza. Prin astfel de masuri practic competitivitatea firmelor romanesti intr-o perioada critica este anulata.

Probabil ca anumite cercuri sunt deranjate ca, in ciuda situatiei economice dificile a tarii, exportul de produse industriale a continuat sa creasca.

Este unul din putinele lucruri care a ajutat economia romaneasca sa treaca prin aceasta perioada foarte grea.

Aceasta masura este in defavoarea economiei si va duce la cresterea preturilor produselor, va scadea competitivitatea produselor pe piata interna si va diminua capacitatea noastra de a exporta.

O marire a pretului gazelor nu este justificata.

In Germania, cand se vrea marirea preturilor la o resursa importanta, se face o fundamentare economica, o analiza de impact si apoi se ia decizia.

Daca FMI si BM vor sa faca asemenea recomandari ii invitam sa vina sa ne prezinte analiza de costuri, pe ce se bazeaza, impactul economic social intern si extern si apoi vom lua deciziile care sunt in interes national.

De ce FMI-ul nu cere bancilor din Romania sa practice aceleasi dobanzi ca in tarile de origine?

De ce FMI nu cere bancilor austriece sau grecesti sa foloseasca aceeasi dobanda si aceleasi comisioane ca in tarile lor?

Acest argument este aplicat unilateral. Sa-l aplice si la banci si apoi sa vina la energie.

Care vor fi principalele consecinte ale cresterii pretului la gaze in cazul companiilor?

Vor creste preturile in general, iar ramurile care sunt mari consumatoare de gaze, cum este industria chimica, vor pierde foarte mult in competitivitate.

Cea mai mare parte din complexele chimice pe care le-am avut in 1990 nu mai functioneaza decat partial.

O asemenea masura nu ar face decat sa diminueze productia acestora, iar unele dintre ele s-ar putea sa nu mai reziste pe piata.

O astfel de masura este total contraindicata si afecteaza industria chimica si toate industriile care au consumuri mari energetice.

Orice crestere diminueaza capacitatea competitiva, care in cadrul anumitor firme, poate sa duca la faliment.

Cine va plati costul acestor majorari?

Consumatorul plateste, in principal populatia, fiindca TVA-ul de la populatie se ia.

Asta inseamna diminuarea standardului de viata care in Romania este deja foarte scazut si tensiuni sociale.

Aceasta este o decizie care depinde de Romania si nu de FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acord fmi, #fmi, #ovidiu nicolescu , #stiri Ovidiu Nicolescu