Patronatele: s-a luat decizia corecta, daca va fi si aplicata

Vineri, 07 Mai 2010, ora 00:12
1443 citiri
Patronatele: s-a luat decizia corecta, daca va fi si aplicata

Reprezentantii patronatelor sustin masurile anuntate de presedintele Traian Basescu privind reducerea pensiilor si a salariilor din sistemul bugetar, considerand ca decizia este corecta, desi dureroasa, dar trebuie vazut cum va fi aplicata pentru a nu crea dezechilibre sociale, potrivit Mediafax.

"S-a luat decizia corecta, daca va fi si aplicata. Mediul de afaceri a sustinut in repetate randuri ca nu este oportuna cresterea taxelor si impozitelor in perioada de criza, pentru ca oricum nu rezolva problema deficitului bugetar.

Ideea ca maresc taxele cu un anumit procent si vor creste incasarile cu acelasi procent este o poveste", a declarat agentiei MEDIAFAX Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In opinia sa, impreuna cu aceste masuri Guvernul ar trebuie sa directioneze bani pentru sustinerea atragerii de fonduri europene, pentru proiectele de investitii publice si in parteneriat public privat pentru a avea perspectivele de relansare economica.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi , ca pensiile vor scadea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, si vor fi reduse "masiv subventiile", banii urmand sa fie alocati tintit "catre cei care au nevoie de sprijin financiar".

"Societatea romaneasca in sfarsit ajunge sa consume la nivelul a cat produce. Bineinteles ca este dureros pentru pensionari ca se reduc pensiile, dar e mai putin dureros decat sa nu mai primeasca deloc pensie. Este o mutare absolut necesara, care nu este o inventie, au facut-o si alte tari din Europa", a adaugat Parvan.

Presedintele UGIR-1903, Ioan Coraci, sustine si el ca intre majorarea fiscalitatii si scaderea cheltuielilor bugetare este de preferat a doua varianta.

"Intre o crestere masiva a fiscalitatii care ar fi sugrumat economia si ar fi redus investitiile straine si romanesti, precum si increderea in piata locala si reducerea cheluielilor publice, ultima este de preferat, dar cuantumul si modul de aplicare a acestei masuri trebuie discutate cu sindicatele, pentru ca in orice initiativa se pune si problema sustenabilitatii sociale.

Un climat social instabil poate fi si el daunator. Masura nu stiu insa daca rezolva principala problema, a restructurarii din administratia publica si locala", a spus Coraci.

El considera ca reducerea cheltuielilor publice oricum trebuia facuta, iar unul din cele mai importante costuri este reprezentat de salarii.

Trebuie analizat daca este necesara o diminuare drastica sau in etape, a spus el. "Neluand la timp masuri de diminuare a efectelor crizei, asa cum au facut alte state care acum dau semne de revenire, Romania este nevoita acum sa adopte masuri si mai severe", a conchis Coraci.

Presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, sustine ca masurile, desi sunt dureroase si vor afecta milioane de oameni, sunt singurele solutii viabile care pot impiedica Romania de la crah economic.

"De 15 luni Romania se imprumuta de la FMI, de la Banca Nationala pentru a plati salarii si pensii care au fost marite acum trei ani fara o corelatie cu productivitatea. Reducerea cheltuielilor bugetare va fi singura solutie de a stagna adancirea crizei economice si a pregati terenul pentru relansare economica", a spus Nicolescu. In ultimele zile au fost vehiculate mai multe variante privind cresterea TVA si a cotei unice, masuri contestate de catre patronate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#patronate, #decizie, #basescu, #pensii, #salarii, #bugetar , #stiri Ovidiu Nicolescu