Patronatele solicita amanarea platii anticipate a impozitului pe profit

Vineri, 26 Martie 2010, ora 11:55
1224 citiri
Patronatele solicita amanarea platii anticipate a impozitului pe profit

Consiliul National pentru IMM contesta noul termen anuntat de Guvern pentru intrarea in vigoare a platii anticipante a impozitului pe profit, din 2012, si propun amanarea aplicarii acestei masuri pentru microfirme pana in 2020, deoarece acestea au nevoie de mai multi ani pentru revenirea din criza.

"Propunem o abordare diferentiata pentru microintreprinderi, pentru care ar trebui ca plata anuala anticipata a impozitului de profit sa fie amanata pana in anul 2020.

Microintreprinderile nu se vor redresa in urmatorii ani pentru a putea sa inceapa sa plateasca anticipat impozit pe profit", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Ana Bontea director in cadrul Consiliului National pentru IMM.

Reprezentantii micilor intreprinzatori considera nepotrivita introducerea acestei masuri din 2012, in conditiile in care accesul la finantare se mentine limitat, iar firmele au nevoie de lichiditati, scrie Mediafax.

"Amanarea introducerii masurii va da posibilitatea mai multor firme de a-si reveni dupa perioada de criza si va ajuta la revigorarea sectorului IMM-urilor", a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului.

Guvernul a decis, miercuri, ca intrarea in vigoare a platii anticipate a impozitului pe profit sa fie amanata pana in anul 2012, desi Ministerul Finantelor elaborase un proiect de ordonanta de urgenta in care propunea amanarea platii pentru 2015.

Potrivit legii, incepand de la 1 ianuarie 2010, toate companiile ar trebui sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie si divizat la patru.

Referitor la comparatia impozitului pe profit cu impozitul minim, in cazul in care impozitul pe profit al unui contribuabil este mai mic decat suma impozitului minim anual, stabilit in functie de veniturile totale inregistrate in anul precedent, firma este obligata la plata impozitului minim.

Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul lunii martie, ca plata anticipata a impozitului pe profit va fi amanata si nu va intra in vigoare in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#imm, #patronate, #impozit, #profit , #stiri Ovidiu Nicolescu