Penalizarea datoriilor la stat echivaleaza cu un credit

Marti, 07 Iulie 2009, ora 09:08
1286 citiri
Penalizarea datoriilor la stat echivaleaza cu un credit

Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, spune ca masura amanarii platii obligatiilor fiscale timp de 6 luni pentru firmele care au inregistrat datorii este echivalenta cu o "creditare" a acestora la o dobanda de 36% pe an, in conditiile in care firmele trebuie sa plateasca in continuare penalitati, informeaza NewsIn.

"Este mai mare ca orice dobanda bancara. Si daca am si garantii imobiliare, pai orice banca imi da. (Ordonanta n.r.) nu are continut economic, nimeni de bunavoie nu va cere asa ceva, ca nu ii foloseste la nimic. Le-am spus, nu inteleg de ce nu au curajul sa aplice mecanismul aplicat peste tot in lume - eu stat te creditez, dar controlul meu este actiunea (actiunile la firma n.r.), care sunt mai mult decat garantiile imobiliare. Ori o nationalizez de tot si o vand vad eu cui, ori ti le dau inapoi daca platesti datoriile", a spus Coraci la finalul intrevederii dintre patronate si membrii Guvernului.

Presedintele UGIR 1903 a declarat ca actul normativ cu privire la amanarea platii obligatiilor fiscale timp de 6 luni nu are niciun fel de continut economic.

"Daca o sa o analizati, o sa vedeti ca de fapt statul vrea sa crediteze intreprinderile care nu-si pot plati datoriile cu dobanda 36% anual, avand si garantii imobiliare. In asemenea conditii, orice intreprindere poate sa ia de la orice banca din Romania un credit. Deci masura nu are continut", a declarat presedintele UGIR 1903.

El a spus ca i-a reprosat premierului ca nu s-a sfatuit cu patronatele, insa "nu a rezultat o concluzie clara daca ordonanta va ramane asa".

Potrivit unei OUG adoptate la finele lunii iunie, firmele care nu aveau datorii la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2008 si a caror situatie financiara s-a agravat din cauza crizei economice nu vor fi executate silit si vor beneficia de amanarea platii obligatiilor fiscale timp de 6 luni, cu conditia sa achite datoriile lunar.

Datoriile catre stat vor fi penalizate, dar firmele nu vor mai fi executate silit. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat ca, potrivit unei statistici a Consiliului, dupa primele patru luni ale anului 23% dintre firme si-au mentinut activitatea raportat la perioada precedenta, la aproape 5% dintre firme activitatea a luat amploare, in timp ce activitatea a 72% dintre firme a scazut. Dintre cele 72%, 15% se afla in stare falimentara.

Presedintele CNIPMMR a spus ca, pentru contracarea efectelor crizei, trebuie aplicata masura neimpozitarii profitului reinvestit.

"Tinand cont de firmele care isi cresc activitatea - mai putin de 5% - si de cele care si-o mentin, daca s-ar aplica aceasta masura ar fi circa 20.000 - 30.000 de firme care ar folosi acest stimulent, ceea ce ar insemna infiintarea in economie a 100.000 - 150.000 de locuri de munca", a spus el.

Presedintele CNIPMMR a declarat ca a mai propus introducerea in circuitul economic a firmelor care, din cauza dificultatilor economice, au fost trecute in baza de date cu incidente bancare si nu mai pot primi

credite.

"Am cerut ca, pentru firmele care au intrat in aceasta categorie in perioada de criza, sa nu se aplice aceasta prevedere cel putin la bancile care sunt de stat - CEC si Eximbank".

Nicolescu a spus ca exista mii de firme care au comenzi si a caror activitate este blocata pentru ca nu pot lua bani de la banca.

O alta masura propusa se refera la alimentarea fondurilor aflate la dispozitia Ministerului pentru IMM-uri, Nicolescu argumentand ca sumele alocate pentru anumite programe au valori simbolice.

El a dat exemplul programului "Start", care a avut fonduri pentru 100 de intreprinderi, in conditiile in care au fost depuse peste 1.000 de cereri.

Nicolescu a spus ca a cerut ca pentru acest program sa fie alocata o suma de 11 milioane euro, care ar ajunge pentru 2.000 de firme.

In ceea ce priveste programul "Prima Casa", mai multi reprezentanti ai patronatelor au spus ca acesta trebuie concentrat spre construirea de locuinte noi.

"Nu avem interesul sa dam bani care sa se duca la dezvoltatori, in mare parte nici nu sunt autohtoni, ci sa stimuleze investitiile", a argumentat Nicolescu.

In ceea ce priveste infrastructura, patronatele au propus aplicarea metodei concesionarii si au declarat ca au fost "placut surprinsi" ca premierul Emil Boc "a marsat" pe aceasta idee.

"Posibilitatile de finantare ale Guvernului, inclusiv cu resurse europene, sunt limitate, iar daca se merge pe concesionare la sectorul privat putem sa construim mii de kilometri in cativa ani de zile, fara sa grevam bugetul de stat".

Reprezentantii organizatiilor patronale au declarat ca i-au cerut premierului sa renunte la impozitul forfetar, dar nu au primit vreo reactie.

Subiecte precum majorarea salariului minim pe economie sau Programul "Primul Siloz" nu au fost discutate, potrivit reprezetantilor patronatelor.

Acestia spun ca premierul a declarat ca se va ocupa de consolidarea Consiliului Economic si Social (CES), inclusiv prin identificarea unui sediu corespunzator, astfel incat Consiliul sa devina un organism viabil.

CES este un organism tripartit de dialog intre Guvern, sindicate si patronate.

La discutiile de luni cu premierul Emil Boc au mai participat presedintele CONPIROM, Vasile Turcu, presedintele executiv al Co.NPR, Eugen Burada, presedintele PNR, Florian Costache, George Paunescu (UGIR, ACPR), Mihai Manoliu (CNPR), Petre Milut (UNPR), Laurentiu Plosceanu (ARACO), Gheorghe Naghiu (PR), Nicolae Badea (CPISC), Octavian Bojan (Concordia) si Costel Olteanu (UNPCPR).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#credite, #datorii, #dobanzi, #falimente, #firme , #stiri Ovidiu Nicolescu