PRAPADUL taxelor: 9 din 10 companii sufocate de TVA-ul de 24%

Marti, 05 Iulie 2011, ora 16:14
2182 citiri
PRAPADUL taxelor: 9 din 10 companii sufocate de TVA-ul de 24%

Zilele trecute, TVA-ul de 24% a "implinit" un an. Menit sa aduca bani la stat, taxa a facut prapad in mediul de afaceri si in buzunarele romanului de rand. Companiile s-au infundat in datorii si singura salvare la care spera este revenirea la TVA-ul de 19%. 

Grecia si alte state din Europa care vor aplica TVA-ul de 24% ca masura de austeritate ar putea sa se foloseasca de situatia din Romania ca studiu de caz.

Dupa doar un an de la cresterea cu 5% a taxei pe valoare adaugata, 9 din 10 companii cer revenirea la vechea structura de calcul.

"Cresterea TVA-ului a decapitalizat extrem de multe companii, care se zbat pentru supravietuire in acest moment, iar revenirea la taxa de 19% le-ar ajuta sa-si relanseze activitatea", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"TVA-ul la 24% ne-a adus in coada clasamentului european la cresterea PIB-ului".

Situatia tragica din mediul de afaceri a fost scoasa la iveala de un studiu realizat de CNIPMMR in perioada 23 iunie - 4 iulie in randul a peste 1.700 de companii.

Sondajul a fost facut cu scopul extragerii principalelor modificari ale Codului Fiscal vazute ca fiind necesare de catre companii.

Dintre firmele intervievate, 62% doresc si reducerea TVA-ului pana la 5% pentru produsele alimentare.

Ce schimbari mai vor firmele in Codul Fiscal

In legatura cu plafonul de inregistrare in scopuri de TVA, care acum este de 35.000 de euro, 42,8% din intreprinderi vor ca acesta sa fie marit pana la 50.000 de euro.

Un sfert dintre firme vor un plafon de 75.000 de euro. Drept urmare, CNIPPMMR va propune Ministerului Finantelor stabilirea plafonului de 50.000 de euro.

Aceasta masura ar ajuta la relansarea activitatii multor companii decapitalizate de cresterea TVA-ului.

Studiul mai arata si ca 9 din 10 companii romanesti doresc diminuarea cu pana la 10 puncte procentuale a cotei de contributii de asigurari sociale, masura care sa se aplice chiar din acest an.

O alta masura solicitata de companii este eliminarea sau diminuarea penalitatilor si dobanzilor de intarziere pentru restantele la bugetul de stat, 95,2% dintre firme cerand acest lucru.

"Este absurd ca statul sa le penalizeze, din moment ce acesta nu le-a platit granturile. Nicio companie care a luat fonduri de la stat nu a primit toata finantarea", a mai spus Nicolescu. "Din aceasta cauza s-a renuntat la foarte multe proiecte".

O alta propunere de modificare a Codului Fiscal este introducerea deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul in toate companiile.

"Sa deduci chetuielile legate de combustibili doar in companiile care activeaza in sectorul productiei este o abordare comunista. In prezent, cele mai multe si mai active companii sunt in servicii", a declarat Liviu Rogojinaru, vicepresedintele Consiliului.

Mai mult, companiile romanesti doresc aplicarea de dobanzi si penalitati autoritatilor publice pentru platile intarziate.

Consiliul va propune Ministerului Finantelor si eliminarea impozitului pe cladiri si terenuri pentru sediile in care agentii economici desfasoara activitati de cercetare si dezvoltare.

De asemenea, firmele cer introducerea deductibilitatii totale a cheltuielilor cu investitii, cum ar fi echipamente si licente software, masuri inspirate din Polonia.

foto: Cariereonline.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ovidiu nicolescu, #cnipmmr, #taxe, #tva, #faliment, #companii, #reducere tva, #tva alimente baza , #stiri Ovidiu Nicolescu