"Prima casa" nu este pentru speculatorii imobiliari

Joi, 28 Mai 2009, ora 15:01
1926 citiri
"Prima casa" nu este pentru speculatorii imobiliari

Proiectul "Prima casa" trebuie sa vizeze sustinerea si relansarea constructiilor si sa evite speculatiile financiare si imobiliare, a declarat, joi, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, citat de NewsIn.

"CNIPMMR sprijina necesitatea masurii sustinerii creditarii, relansarii consumului si sustinerii domeniului constructiilor, insa asteapta ca executivul sa initieze consultari cu partenerii sociali, patronatele si sindicatele, sa valorifice propunerile acestora, astfel incat procedurile din acest program sa aiba o eficacitate maxima, sa evite speculatiile financiare si imobiliare", a declarat joi, in cadrul unei intalniri cu presa, presedintele Consilului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.

In opinia presedintelui CNIPMMR, prin programul "Prima casa" trebuie sprijinita industria constructiilor, astfel incat aceste fonduri sa nu ajunga la societatile imobiliare care au deja locuinte finalizate, dar care nu si-au gasit cumparatori.

De asemenea, Nicolescu este de parere ca normele de aplicare nu ar trebui sa permita bancilor sa modifice dobanzile la creditele destinate achizitionarii de locuinte dupa o anumita perioada.

"Nu vrem ca in doi-trei ani dobanzile sa creasca de doua sau trei ori, ci sa se stabileasca un plafon maxim pentru bancile care participa la implementarea programului.

Vrem ca banii sa ajunga la constructori, nu la inchirierea de case deja construite pentru ca astfel vor fi avantajate doar agentiile imobiliare", a mai spus presedintele CNIPMMR.

El a mai adaugat ca programul "Prima casa" trebuie sa-si atinga scopul, si anume acela de program de criza adresat celor care au nevoie de o locuinta.

Acest program trebuie sa fie prima casa, nu a doua, a adaugat presedintele CNIPMMR. "In prima faza, trebuie sa se adreseze mai ales tinerilor fara casa.

Nu trebuie sa se opreasca aici acest proiect. Cand vom iesi din criza si economia va prinde puteri, sa extindem aceste proiecte", a adaugat Ovidiu Nicolescu.

De asemenea, vicepresedintele CNIPMMR, Florin Parvu, a sustinut ca programul "Prima casa" este un program de criza si trebuie sa-si duca la capat menirea.

"Prin vanzarea locuintelor, vor incepe sa se adune si bani la bugetul de stat, prin impozite si taxe", a precizat acesta. In data de 20 mai 2009, prin Memorandum, a fost aprobat programul "Prima casa", destinat sprijinirii persoanelor care-si doresc sa cumpere pentru prima data o locuinta, a anuntat premierul Emil Boc

Acest program va deveni operational in termen de 60 de zile si se va adresa tuturor persoanelor care nu au beneficiat pana acum de credit ipotecar, fara a se impune o restrictie de varsta.

Prin acest program, persoanele care doresc sa-si cumpere pentru prima data o locuinta vor putea contracta un imprumut in valoare de 60.000 de euro - pretul mediu achizitionarii unei case - in conditiile unor costuri mai reduse ale creditarii. Presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, si presedintele Uniunii Nationale a Cooperatiei de Consum (CENTROCOOP), Ioan Crisan, au semnat joi, la sediul CENTROCOOP, un protocol de colaborare intre cele doua institutii. 

#buget, #criza, #impozite, #imprumut, #taxe , #stiri Ovidiu Nicolescu