"Statul ar trebui sa plateasca penalitati daca intarzie obligatiile fata de firme"

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 14:04
1802 citiri
"Statul ar trebui sa plateasca penalitati daca intarzie obligatiile fata de firme"

Autoritatile publice ar trebui sa plateasca dobanzi si penalitati identice cu cele aplicate firmelor la intarzierea platii creantelor bugetare, daca amana rambursarea TVA, restituirea impozitelor sau plata contractelor de achizitie publica, sustine Consiliul pentru IMM-uri, citat de Mediafax.

"Instituirea obligatiei de a plati deobanzi si penalitati in cazul intarzierii platii vizeaza exclusiv contribuabilii, nefiind reglementat acelasi regim de sanctiuni pentru platile intarziate ale autoritatilor publice in relatiile fiscale pentru rambursarea de TVA, regularizari sau restituiri de impozite si in contractele de achizitie publica", a declarat, vineri, intr-o conferinta, presedintele Consiliului pentru IMM-uri, Ovidiu Nicolescu, referindu-se la proiectul de modificare si completare a Codului de Procedura Fiscala.

Reprezentantul intreprinzatorilor spune ca este binevenita decizia de reducere a dobanzilor de intarziere pentru creante bugetare de la 0,1% la 0,05%, dar considera inoportuna introducerea penalitatilor de intarziere a platii in completarea dobanzilor, de 5%, respectiv 15%.

Proiectul de ordonanta de urgenta al Guvernului care modifica Codul de Procedura Fiscala prevede ca firmele vor plati atat o dobanda de intarziere, cat si o penalitate de intarziere, care va fi calculata in functie de perioada cu care a fost depasit termenul de scadenta.

In prezent, companiile platesc doar o majorare de intarziere, de 0,1% pe zi din obligatia de plata.

Guvernul propune ca firmele sa plateasca o dobanda de 0,05% din suma datorata pentru fiecare zi de intarziere, de doua ori mai mica fata de nivelul din prezent, si nicio suma penalizatoare pentru primele 30 de zile de intarziere.

Penalitatea ar urma sa fie de 5% din suma totala daca datoria este achitata in urmatoarele 60 de zile, iar pentru cele care depasesc termenul de 90 de zile penalitatea va ajunge la 15% din totalul obligatiilor de plata.

Penalitatea de intarziere nu va inlatura obligatia de plata a dobanzilor.

"Se aplica practic o dubla pedeapsa, si dobanzi si penalitati.

Se dubleaza astfel costurile pentru IMM-uri in perioada de criza. Sugeram sa se mentina doar dobanzile, fara penalitati.

De asemenea, propunem in perioada crizei prelungirea termenelor de plata cu 60 de zile pentru microintreprinderi si cu 30 de zile pentru IMM-uri.

Peste 80% din firme au peste 30 de zile de intarziere la plata, iar multe depasesc si termenul de 60 de zile", a adaugat Nicolescu.

Totodata, reprezentantii micilor intreprinzatori solicita pentru perioada crizei scutirea la plata a majorarilor de intarziere pentru IMM-uri care au inregistrat creante bugetare in anul 2009 si care vor achita debitele pana cel tarziu la data de 1 iulie 2010.

Senatul a adoptat, joi, o propunere legislativa care prevede compensarea creantelor agentilor economici care presteaza lucrari sau servicii finantate de la bugetul de stat in baza unor hotarari de guvern, cu datoriile pe care statul le are fata de operatori. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#stat, # penalitati, # obligatii, # firme , #stiri Ovidiu Nicolescu