Un milion de someri, in 2009

Duminica, 29 Martie 2009, ora 14:18
2237 citiri
Un milion de someri, in 2009

Numarul somerilor din Romania ar putea ajunge anul acesta la un milion, numai din constructii, transporturi, textile, agricultura si industria alimentara provenind peste 400.000 de persoane, potrivit organizatiilor patronale autohtone.

Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, considera ca numarul somerilor din Romania ar putea ajunge anul acesta pana la un milion, insa acest lucru depinde in mod decisiv de actiunile Guvernului de sprijinire a economiei si a intreprinderilor mici si mijlocii. Reprezentantul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania considera ca multi someri vor proveni anul acesta din sectorul IMM.

La randul sau, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, a spus ca numarul somerilor de anul acesta va depasi cu mult ultima estimare a Ministerului Muncii (n.r. 900.000 de someri in 2009), daca nu se iau masuri urgente.

Potrivit acestuia, una dintre masurile pe care autoritatile ar trebui sa le ia pentru diminuarea numarului somerilor ar fi stimularea contractelor de angajare fara perioada limitata. Parvan a dat, in acest caz, ca exemplu Franta, unde autoritatile au acordat stimulente firmelor care angajeaza persoane cu contracte de la trei luni in sus.

In opinia presedintelui Consiliului National al intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, cei mai multi someri vor proveni, in 2009, din sectorul industrial, mai ales din domeniile care isi aveau orientata productia catre export, din cauza diminuarii drastice a acestei activitati. De asemenea, acesta a precizat ca din cauza diminuarii comenzilor si sectorul transporturilor va opera disponibilizari masive.

Totodata, spune Nicolescu, industriile produselor de folosinta indelungata si cele ale serviciilor care nu sunt de stricta necesitate "vor lasa multi someri in urma".

Potrivit reprezentantului organizatiei patronale, principala masura care ar putea duce la pastrarea fortei de munca in posturile actuale ar fi adoptarea cat mai urgent a neimpozitarii profitului reinvestit.

Transportatorii rutieri ar putea disponibiliza 40.000 de salariati

Secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, Radu Dinescu, a declarat recent ca, in 2009, ar putea fi disponibilizati 20% din cei 200.000 de salariati care isi desfasoara in prezent activitatea in acest domeniu.

"Aceste reduceri de personal, cu pana la 20%, din cei 200.000 de angajati, sunt strans legate de perspectiva economica. Aceasta, la ora actuala, este "negra". Este clar ca, din punct de vedere economic, lucrurile se vor inrautati si nu se va mai transporta ca si pana acum", a declarat Radu Dinescu.

Pana la 60.000 de someri in industria textila

In ceea ce priveste numarul angajatilor din industria textila care ar putea fi disponibilizati in anul 2009, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei FEPAIUS, Maria Grapini, este de parere ca acesta s-ar putea ridica la 60.000.

"Toata lumea este ingrijorata in acest moment. Aproximativ 40.000-60.000 de angajati din industria textila ar putea deveni someri anul acesta, unele firme aflandu-se chiar in situatia iesirii de pe piata", a declarat presedintele FEPAIUS, Maria Grapini.

Conform declaratiilor reprezentantilor FEPAIUS, la finalul anului 2008, lucrau in industria textila 300.000 de angajati. in ultimii trei ani numarul angajatilor din acest domeniu a fost redus cu aproximativ 150.000 de persoane.

35.000 de salariati din agricultura si industria alimentara ar putea fi concediati

Reprezentantii Agrostar si ai Federatiei Sindicale din Industria Alimentara au declarat, pentru NewsIn, ca circa 35.000 de salariati din agricultura si industria alimentara ar putea fi disponibilizati anul acesta, din cauza crizei economice.

"Luand in calcul problema subventiilor din agricultura, care se acorda greu, precum si legislatia proasta privind creditarea, multe societati din agricultura vor putea recurge anul acesta la disponibilizari. Vorbim aici de circa 10.000 de oameni, la care se pot adauga si cei 5.000 care sunt in somaj tehnic inca din luna noiembrie 2008 si acesta ar putea fi prelungit", a mentionat presedintelui Federatiei Agrostar, stefan Niculae.

Potrivit acestuia, disponibilizarile pot aparea atat in sectorul zootehnic, vegetal cat si in sectorul viticol.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, a declarat, pentru NewsIn, ca in industria alimentara 10% din angajati ar putea fi disponibilizati in 2009. La un numar total de 180.000 de salariati ai industriei, reducerea ar inseamna circa 20.000 de oameni.

Interagro va disponibiliza 6.700 de angajati

Numai disponibilizarea angajatilor Interagro va "contribui" semnificativ la ingrosarea randurilor somerilor din agricultura. Astfel, grupul de firme Interagro va face o notificare catre autoritati, conform careia in urmatoarea perioada va disponibiliza cei 6.700 de salariati din cele sase unitati chimice pe care compania le va inchide, a declarat proprietarul companiei, Ioan Niculae.

 280.000 de angajati din constructii ar putea ramane fara loc de munca

Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a afirmat, recent, ca aproximativ 280.000 de angajati din domeniul constructiilor vor fi disponibilizati, daca nu se rezolva problema finantarilor din acest domeniu. in prezent, in sectorul constructiilor lucreaza 380.000 de oameni, potrivit ARACO.

In ceea ce priveste disponibilizarile din contructii, Plosceanu crede ca acestea depind de finantari si de rezolvarea creantelor.

Si revenirea in tara a muncitorilor plecati in strainatate ar putea duce la sporirea numarului oamenilor fara locuri de munca din Romania.

Ministerul Muncii ia in calcul un numar total al somerilor la sfarsitul anului de aproape 900.000 de persoane, pe fondul revenirii masive in tara a romanilor care si-au pierdut locurile de munca din Spania si Italia.

"Daca mergem cu aceasta rata de 100.000 de someri la trei luni vom ajunge la o cifra de 800.000 numai din intern, la care se vor adauga si cei care se intorc in tara din strainatate. Vor primi indemnizatie de somaj acei romani care s-au inregistrat in primele 6 luni de la pierderea locurilor de munca la oficiile de somaj si se afla de mai putin de un an in Italia si Spania. Numarul total al somerilor ar putea ajunge astfel la 900.000", a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu.

Ministrul Muncii a anuntat, luni (n.r. 23 martie), ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200-300.000 de persoane, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#2009, #criza, #job, #milion, #somer , #stiri Ovidiu Nicolescu