Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE pune la indoiala erorile procedurale ce au dus la returnarea dosarelor de coruptie

CE pune la indoiala erorile procedurale ce au dus la returnarea dosarelor de coruptie
Comisia Europeana pune la indoiala asa-zisele erori de procedura ce au stat la baza returnarii dosarelor de coruptie la nivel inalt, potrivit variantei preliminare de raport, au indicat luni seara, pentru NewsIn, surse europene.

Erorile de procedura invocate de instante pentru a returna dosarele de mare coruptie "provoaca dezbateri si controverse considerabile", se arata in varianta preliminara a raportului interimar al Comisiei Europene referitor la justitia din Romania. Documentul contine o ampla analiza a situatiei dosarelor de mare coruptie care au fost mai intai suspendate si ulterior trimise inapoi procurorilor pentru refacerea probatoriului.

Desi este vorba de un raport interimar, inaintea celui final asteptat in iunie-iulie 2008, documentul adopta un limbaj mult mai dur fata de Romania decat fata de Bulgaria, au precizat sursele citate, iar daca tendintele se pastreaza, Comisia ar putea cere aplicarea clauzei de salvgardare in raportul din iunie doar pentru Romania, cele doua tari fiind evaluate separat.

Potrivit altor surse europene, Bulgaria ar avea mai multe obiective specifice de indeplinit, dar ele sunt in mare parte tehnice, astfel ca vor putea fi atinse.

Raportul pe justitie pentru Romania prezinta si cazurile celor opt fosti si actuali ministri pentru care presedintele Traian Basescu a dat aviz de urmarire penala, aratand ca unele au fost returnate de instante in baza acelorasi "erori de procedura" criticate mai sus.

In concluzie, potrivit surselor citate, mesajul raportului arata ca principala ingrijorare in legatura cu Romania este lupta impotriva coruptiei.

Conform unuia dintre cele patru obiective specifice (benchmarks) stabilite de Comisia Europeana in cadrul mecanismului de acompaniere si verificare in domeniul justitiei, Romania trebuia sa continue "realizarea unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt".

Neindeplinirea obiectivelor specifice poate determina Comisia Europeana sa recomande activarea clauzei de salvgardare pe justitie, ce s-ar traduce prin nerecunosterea sentintelor romanesti in spatiul comunitar.

La capitolul "lupta impotriva coruptiei la nivel inalt", Romania a inregistrat regrese clare de la raportul din iunie 2007 al Comisiei Europene: toate dosarele de mare coruptie au fost returnate DNA si DIICOT pentru refacerea probatoriului. Unele au fost restituite in baza admiterii unor exceptii de catre Curtea Constitutionala, altele in urma unor vicii de procedura invocate de avocati si admise de judecatori. in acelasi timp, ancheta in dosarele privind opt ministri si fosti ministri a fost blocata, timp de mai multe luni, dupa ce Guvernul a promovat o Ordonanta de Urgenta prin care a blocat Comisia de la Cotroceni ce avea pe masa primele cauze si solicitari de avize pentru urmarirea penala a unor ministri, unii dintre ei membri ai Cabinetului Tariceanu.

In octombrie 2007, niciunul dintre marile dosare de coruptie sau economice nu se mai afla pe rolul instantelor de judecata in urma deciziilor repetate de restituire catre procurori, pentru refacerea anchetelor.

Nici in raportul din iunie 2007 Comisia Europeana nu era multumita de evolutiile la capitolul referitor la combaterea coruptiei la nivel inalt. Dimpotriva, Bruxellesul avertiza atunci ca "progresul inregistrat in tratamentul juridic al coruptiei la nivel inalt este inca insuficient". Apreciind "nivelul inalt de profesionalism" al echipelor de procurori DNA, raportul critica faptul ca "eforturile depuse si rezultatele obtinute de DNA in urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt nu sunt sustinute de rezultate similare in cadrul sistemului judiciar".

Comisia Europeana identifica atunci doua mari deficiente in instantele romanesti: lipsa unor sentinte dure in cazurile de coruptie (1-2 ani cu suspendare) si suspendarea cazurilor de mare coruptie pentru a permite Curtii Constitutionale sa se pronunte cu privire la sesizarile de neconsitutionalitate invocate de avocati.

"Desi acest lucru este corect din punct de vedere procedural, se pot naste semne de intrebare cu privire la tendinta instantelor de a trimite cauzele catre un grad de jurisdictie mai mare in loc sa le rezolve la un grad de jurisdictie mai mic", notau atunci expertii europeni.

Dosarele returnate vizeaza oameni politici printre care fostul premier PSD, Adrian Nastase, cu dosarele "Zambaccian" si "Tamara", fostul secretar general al Guvernului, serban Mihailescu, fostul vicepremier PC, George Copos, acuzat in dosarul "Loteria", dar si anchete legate de infractiuni economice grave de care au fost acuzati oameni de afaceri precum Dinu Patriciu in "Rompetrol" sau Ovidiu Tender in "Rafo-Carom".

Dupa valul de restituri, in octombrie 2007, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a cerut atat Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), cat si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sa analizeze toate cauzele in care au fost dispuse de catre instante restituiri si sa fie informata cu privire la concluziile desprinse in urma acestor analize. "in functie de aceste concluzii voi sesiza CSM pentru a se face o analiza care sa stabileasca daca exista o problema de interpretare a legii la procurori sau la judecatori sau daca este vorba despre lacune legislative" a declarat Kovesi .

Procurorul general a mai spus ca in dosarele in care sunt dispuse restituiri se creeaza uneori senzatia ca legea este interpretata diferit si ca de aceea ea este interesata in primul rand de existenta unui text de lege clar care sa nu dea nastere unor interpretari. "Incidentele de procedura nu fac altceva decat sa sporeasca neincrederea cetateanului in actul de justitie si sa creeze impresia ca Legea nu e cunoscuta tocmai de cei care o aplica.", a mai declarat Kovesi.

Procurorul general, Laura Kovesi, a mai declarat ca e nevoie, de urgenta, de adoptarea unei legislatii care fie sa inlature institutia restituirii, fie sa reglementeze explicit cazurile de restituire, aratand ca refacerea urmaririi penale incalca principiul duratei rezonabile a unui proces.

"Restituirea cauzei la procuror produce mari intarzieri in desfasurarea procesului penal, indeparteaza momentul faptei de momentul luarii unei decizii judecatoresti, prin care sa se hotarasca asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala. Astfel, se incalca chiar dispozitiile articolului 6, alineatul 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care consacra principiul termenului rezonabil al duratei unei proceduri", a declarat Kovesi, dupa o sedinta a Adunarii Generale a procurorilor.

Kovesi a mai sustinut ca, jurisprudenta CEDO arata ca rezonabilitatea duratei unei proceduri se apreciaza in functie de circumstantele cauzei, complexitatea cauzei, comportamentul partilor, al autoritatilor competente, dar trebuie evitat ca o persoana inculpata sa ramana prea mult in incertitudine cu privire la soarta sa. "Probabil nu intamplator, in dreptul procesual penal comparat, o asemenea institutie a restituirii nici nu este cunoscuta", a mai sustinut procurorul general.

Kovesi a mentionat faptul ca, in dreptul procesual francez nu este prevazuta nici o procedura de restituire a cauzei catre procuror. "Daca faptele retinute in sarcina inculpatului nu au fost stabilite cu suficienta certitudine si daca urmarirea penala este rau intemeiata in drept, Curtea pronunta o decizie de achitare. Procedura elvetiana este aproape identica cu cea franceza, la fel cea italiana si cea belgiana. Ca atare, aceasta norma, aceasta institutie a restituirii nu este cunoscuta in nici unul dintre sistemele de drept european", a declarat Kovesi.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 949 ori