Declaratii de patrimoniu pentru averile care se majoreaza cu peste 50 de mii de euro pe an

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 23:43
1646 citiri
Declaratii de patrimoniu pentru averile care se majoreaza cu peste 50 de mii de euro pe an

Fiscul se pregateste sa le impuna romanilor ale caror averi cresc cu cel putin 50 de mii de euro intr-un an sa depuna, incepand cu 2011, declaratii de patrimoniu, a declarat pentru ziarul "Gandul" directorul Directiei de Control din ANAF, Marian Morcoasa, potrivit Mediafax.

Potrivit unui articolul publicat pe site-ul ziarului Gandul, daca dividendele declarate de firmele detinute de cei vizati nu se potrivesc cu declaratia de patrimoniu, atunci averea nedeclarata va fi impozitata cu 16%.

"Tot prin aceste modificari legislative este prevazuta competenta organelor fiscale de a exercita inspectia fiscala pentru o anumita perioada asupra persoanelor fizice la care se constata o crestere de patrimoniu nejustificata prin veniturile declarate la organele fiscale competente", a declarat Marian Morcoasa.

Publicatia mentioneaza ca pe lista Fiscului sunt deja circa 200 de patroni cu averi impresionante, ale caror companii au declarat pierderi ani la rand.

"Inspectorii fiscali care se vor ocupa de romanii bogati vor face parte dintr-o structura noua in ANAF, in subordinea Directiei de Mari Contribuabili, si vor fi scoliti, incepand cu luna octombrie, de specialisti din UE care vin la Bucuresti special pentru asta", a mai declarat directorul ANAF.

Prin noile propuneri legislative, care au in vedere inceperea si completarea procesului de a include conformarea veniturilor mari ca parte a strategiei de impozitare a ANAF, sunt definite veniturile din alte surse care includ si cresterea de patrimoniu a oricarei persoane fizice identificata de organele fiscale, crestere de patrimoniu care nu are la baza venituri impozitate (declarate) si venituri neimpozabile, potrivit legii.

Totodata, este definita cresterea de patrimoniu prin care se intelege diferenta dintre valoarea bunurilor mobile si imobile, precum si a drepturilor si obligatiilor cu valoare economica, detinute la sfarsitul anului fata de cele existente la inceputul anului, stabilindu-se modul de impozitare a acesteia.

De asemenea, cota de impozitare aplicata cresterii de patrimoniu va fi de 16%.

Tot prin aceste modificari legislative, noteaza "Gandul", este prevazuta competenta organelor fiscale de a exercita inspectia fiscala asupra persoanelor fizice la care se constata o crestere de patrimoniu pe o anumita perioada, nejustificata prin veniturile declarate la organele fiscale competente.

De asemenea, urmare a efectuarii unei inspectii fiscale a activitatii unei persoane juridice, pot fi supuse inspectiei si persoanele fizice care detin calitatea de actionar/asociat si/sau au competente decizionale la persoana juridica.

Tot astfel, se propune introducerea obligatiei persoanelor fizice de a depune Declaratia de patrimoniu in situatia in care se inregistreaza o crestere semnificativa de patrimoniu pe parcursul unui an.

Omul de afaceri Ovidiu Tender, cu activitati in industria producatoare de echipamente, farmaceutice, imobiliare si turism, este de parere ca ideea nu este daunatoare, dar ca "prima data trebuie sa dovedeasca faptul ca ai furat, nu ca ai de dat". "Sursa veniturilor persoanelor trebuie justificata.

Insa vor fi greu de evaluat activele imobiliare pe o piata atat de volatila", a declarat Ovidiu Tender, actionar minoritar la compania Aldrinks, firma care era la inceputul anului in topul datornicilor la stat cu o datorie de 11 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro).

Aldrinks este controlata de omul de afaceri bacauan Beca Benoni (peste 65% din actiuni) si de Ovidiu Tender, prin intermediul companiei Carom. Firma are ca obiect de activitate distilarea, rafinarea si mixarea bauturilor alcoolice.

Pe de alta parte, Ioan Micula, care detine, la Oradea, alaturi de fratele sau, Viorel Micula, companii cum ar fi European Drinks, European Food, Transilvania General Import-Export si Scandic Distilleries, a declarat ca "toata lumea ar trebui sa plateasca taxe indiferent de venit".

"Daca Fiscul considera ca trebuie sa ii controleze, atunci sa ii controleze. Ar trebui controlat orice cetatean, nu numai patronii de firme. Sunt multi in Romania care conduc masini de lux, dar ei nu fac nimic, nu au niciun venit declarat, nicio activitate", a declarat Micula.

Omul de afaceri Cristian Burci, care detine compania "Astra Vagoane Arad", a declarat ca este de acord cu initiativa Fiscului pentru ca "o declaratie trebuie depusa". "Nu cred ca exista evaziune atat de mare. Initiativa ar putea fi o chestie de buna ordine", a declarat omul de afaceri.

De asemenea, omul de afaceri Nelu Iordache, cel care detine compania "Blue Air", a declarat pentru "Gandul" ca este de acord cu initiativa Fiscului. "Nu ingradeste cu nimic dreptul la intimitate. E o transparenta", a declarat acesta. 

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#declaratie, #patrimoniu, #avere, #anaf , #stiri Ovidiu Tender