Ovidiu Tender prevede zile negre pentru investitorii in terenuri

Joi, 12 Martie 2009, ora 09:38
8145 citiri
Ovidiu Tender prevede zile negre pentru investitorii in terenuri

"S-au tranzactionat multe terenuri, mare parte dintre ele cu surse de finantare externe proprietarului. Acesti proprietari, care au nevoia sa isi achite obligatiile fata de institutiile care i-au finantat, vor incerca sa vanda, apoi vor incerca sa vanda la un pret mai jos, nu vor reusi, si se va intampla aceeasi poveste care se intampla cu unitatile de locuit din Spania" a declarat Ovidiu Tender, intr-un interviu acordat Bloombiz. Conform spuselor omului de afaceri, datorita contextului international marcat de criza financiara, in Spania exista aproximativ 2,5 milioane de apartamente nelocuite,  99% realizate din finantari externe dezvoltatorului, ceea ce poate fi echivalat cu o catastrofa imobiliara.

Cum credeti ca va arata mediul de afaceri autohton dupa ce aceasta criza se va termina?

Nu putem sa vorbim de un sfarsit al acesti crize intrucat nimeni nu a reusit, pana acum, sa intrevada nici macar inceputul sfarsitului. Banuiesc ca viata isi va urma cursul, este impobisibil ca omenirea sa se blocheze. Va fi o perioada dificila in care cei competitivi vor rezista pe piata dupa care, cu certitudine, se va intra in normalitate. Aceasta normalitate nu inseamna situatia de acum 1-2 ani, ci va fi o normalitate post-criza.

Cat de mare este nevoia de lichiditate in randul oamenilor de afaceri in aceasta perioada? Dati-ne exemplu de cat inseamna astazi o suma mare in cash?

Din punctul meu de vedere, nu este o nevoie acuta sau acerba de lichiditate, este nevoie de clienti care sa aiba nevoie de serviciile sau produsele noastre, pe care, evident, sa le poata plati. Ei trebuie sa aiba banii. Nu exista o deficienta de cash pentru desfasurarea activitatii, in cel mai rau caz exista o lipsa de clienti.

Aveti investitii imobiliare. Ati pierdut bani din acest business?

N-am pierdut bani din investitiile imobiliare, nu am oprit activitatea de dezvoltari imobiliare, am finalizat chiar in decembrie un imobil cu 99 de apartamente, cu o suprafata construita de aproape 14.000 de m2. Continui vanzarea la aceleasi preturi, desigur intr-un alt ritm decat cel preconizat.

Care dintre segmentele pietei imobiliare va simti cel mai puternic criza? Un teren care, in trecut, valora 100 milioane de euro mai are aceeasi valoare in prezent?


Sunt situatii in care proprietarii de active imobiliare, avand in vedere unele obligatii financiare pe care le au fata de unele institutii finaciare, avand in vedere unele nevoi mai urgente, decat sa astepte valorificarea activelor respective, prefera sa vanda la un pret care poate sa fie atractiv, pentru ei.

Recent, discutam cu un amic spaniol. In Spania, sunt produse imobiliare estimate la 2,5 milioane de unitati de locuit care sunt neocupate. 99% dintre ele sunt realizate din finantari externe dezvoltatorului.

In primele luni, piata nemaicerand la nivelul la care s-a cerut, probabil ca dezvoltatorii vor incerca sa-si mai achite din rate, apeland la alte resurse, dupa care vor scadea preturile in speranta ca pot sa obtina un pret care sa le acopere si datoriile si sa mai ramana si un castig, iar in final, cand nici acest lucru nu se va intampla, bancile vor intra in proprietatea acestor active imobiliare si le vor arunca pe piata la orice pret.

In momentul in care va disparea aceasta concurenta, atunci si speculantii imobiliari vor incepe sa cumpere, ei nefiind interesati ca piata sa scada, ci sa se mentina, dar sa cumpere un produs mai ieftin decat pretul de piata. In momentul in care bancile vor termina de vandut aceste garantii, piata va intra intr-o normalitate pe care si noi, proprietarii de active imobiliare, o vom dori.

In situatia Romaniei, este putin diferit intrucat produs imobiliar finalizat exista foarte putin, raportat la cerere. Opinia mea este ca acest lucru se va intampla in cazul terenurilor, pentru ca s-au tranzactionat multe terenuri, mare parte dintre ele necesitand surse de finantare externe proprietarului.

Acesti proprietari, care au nevoia sa isi achite obligatiile fata de institutiile care i-au finantat, vor incerca sa vanda, apoi vor incerca sa vanda la un pret mai jos, nu vor reusi, si se va intampla aceeasi poveste care se intampla cu unitatile de locuit din Spania.

Fara discutie, exista si un impact psihologic, sunt multi din cei care ar putea sa isi cumpere locuinta, care asteapta momentul in care cineva va fi inghesuit si va fi obligat sa vanda sub pret. In acelasi timp, institutiile financiare au inasprit conditiile de creditare, ceea ce este un impediment in functionarea normala a pietei imobiliare.

Vor exista falimente in domeniul imobiliar?

Sigur. Este normal. Depinde cat va dura pana cand se va ajunge la acest punct final al situatiilor dificile in care se afla unii dezvoltatori imobiliari si, cu siguranta, cei care nu vor putea suporta, vor trebui sa renunte.

Pe ce business mizati in 2009 si care din afacerile dumneavoastra estimati ca nu vor merge la fel de bine?

In ceea ce priveste firmele cu activitatile curente in domeniile in care activez - industria extractiva, energetica, imobiliare, infrastructura, productie industriala - nu am sesizat scaderi ale volumului de activitati. Acestea evolueaza in ritmul lor firesc.

Este posibil ca industria extractiva sa isi incetineasca putin motoarele intrucat pretul petrolului este foarte scazut, ceea ce poate sa determine proprietarii de concesiuni sa incetineasca ritmul investigatiilor geologice, lucru care pana astazi nu s-a intamplat, dar acest lucru va fi compensat prin dezvoltarea internationala.

Ce parere aveti despre afacerea Sterling? Exista aceste resurse de care se vorbeste in perimetrul ce a revenit Romaniei?

Nu pot sa emit opinii asupra acestor afaceri intrucat nu cunosc absolut nimic despre ceea ce s-a intamplat in aceasta poveste. In ceea ce priveste resursele, eu personal nu am cunostiinte ca cineva vreodata sa fi facut investigatii in urma carora sa se traga concluzia ca ar exista rezerve de hidrocarburi.

Spuneati ca activitatea unora din companiile dumneavoastra a fost afectata de pretul petrolului...

Exista riscul ca sa fie un volum mai mic de lucrari in viitor, daca pretul petrolului se mentine la nivelul de acum, sau daca va cobora. Dar vrem sa compensam acest lucru, extinzand aria de activitate si in alte zone ale lumii, pentru ca volumul nostru de munca sa ramana acelasi.

Aveti cash disponibil pentru achizitii profitabile in perioada urmatoare?

Unul din motivele succesului meu in afaceri a fost ca nu am tinut niciodata cash, intotdeauna am investit banii. Un om de afaceri, dupa parerea mea, nu tine banii ca sa primeasca o dobanda de la banca ci ii investeste ca sa poata sa ii inmulteasca intr-un mod mai benefic sau mai profitabil decat tinandu-i intr-o banca.

Mai sunteti interesat sa investiti intr-o echipa de fotbal?

Nu sunt interesat sa investesc in fotbal pentru ca este un domeniu pe care nu-l cunosc. A fost o conjunctura in care m-am implicat pentru ca sa incerc sa pun umarul la rezolvarea unei situatii sociale care se iscase in toamna anului trecut, in Timisoara.

In momentul in care Rapidul a fost in impas, v-a sunat George Copos?

M-a sunat si George Copos, dar nefiind giulestean, i-am spus ca nu pot sa ma implic.

Vezi interviul video cu Ovidiu Tender

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#bani, #criza, #imobiliare, #investitii, #tender, #terenuri , #stiri Ovidiu Tender