Tender va deveni actionar la Rafo in circa sapte luni

Luni, 25 Februarie 2008, ora 13:46
1306 citiri
Tender va deveni actionar la Rafo in circa sapte luni

Omul de afaceri Ovidiu Tender a declarat ca va prelua un pachet de 3,5% din actiunile Rafo Onesti, peste sase-sapte luni."Deocamdata sunt doar creditor. Insa, peste vreo sase-sapte luni voi deveni actionar. Atunci voi detine 3,5% din actiunile Rafo Onesti", a declarat omul de afaceri pentru agentia NewsIn.


Rafo Onesti si-a achitat integral datoriile catre buget, in valoare de 234 milioane euro, atat prin platile facute de Petrochemical Holding pentru societatea Rafo, cat si prin compensarea unor obligatii, informa un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) emis la sfasitul lunii noimebrie 2007.


Datoriile fiscale si vamale ale Rafo SA Onesti, in valoare de 8.980.495.324.160 lei vechi, au fost achitate prin platile efectuate de catre Petrochemical Holding, in numele si pe seama Rafo Onesti, in lunile septembrie si noiembrie 2007, si ca urmare a aprobarii cererilor de compensare depuse de Rafo , de catre organele fiscale, se anunta la acea data in comunicat.


Pe 8 decembrie 2004, data la care Rafo SA a intrat in stare de reorganizare judiciara, creanta fiscala avea o valoare de 8.082.465.332.449 lei vechi (aproximativ 211 milioane euro), iar cea vamala de 898.029.991.711 lei vechi (aproximativ 23 milioane euro). Conform calculelor ANAF, datoriile fiscale totale ale Rafo SA Onesti catre buget erau, la sfarsitul lui 2006, de aproximativ 360 milioane euro. Valoarea a fost, insa, contestata in instanta de catre reprezentantii rafinariei.


Rafo Onesti anunta la 30 ianuarie 2008 ca a incheiat, la sfarsitul anului 2007, un contract de procesare a titeiului cu firma Petrochemical Trading, valabil in urmatorii trei ani, pentru care va percepe o taxa de 54 dolari pe tona metrica.


Taxa de 54 dolari pe tona metrica de titei perceputa de Rafo, va fi aplicata cantitatii nete de petrol pe care o va prelucra pentru compania Petrochemical Trading, membra a Petrochemical Holding Gmbh, potrivit contractul valabil pana in 2010 si care prevede posibilitatea prelungirii pentru inca doi ani.


Actionarii Rafo Onesti au aprobat in luna noiembrie a anului trecut propunerea conducerii de majorare a capitalului cu 1,58 miliarde lei pana la 2,019 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantelor detinute de Petrochemical Holding Gmbh, Tender SA si Prospectiuni SA. Petrochemical Holding Gmbh a preluat de la AVAS, ANAF si primariile Onesti, Brasov si Fratesti creantele asupra Rafo.


Liderul sindical al rafinariei, Ion Marian, a declarat vineri pentru NewsIn ca Rafo Onesti incepe programul de modernizare pentru a face fata cerintelor de mediu si de calitate din 2009, insa activitatea rafinariei nu va fi oprita.


El a precizat ca Rafo va produce in continuare carburanti si programul de modernizare trebuie inceput intrucat fara investitii rafinaria nu ar mai putea functiona din 2009.


 "Pe o perioada de 60-90 de zile, un numar limitat de muncitori vor lucra la intretinerea rafinariei si la activitatile de ecologizare, dar rafinaria va functiona", a spus Ion Marian.


Potrivit liderului sindical, programul de invesitii se ridica la circa 350 de milioane de euro.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...