"Visul" american s-a spulberat. Incepe "miracolul" chinezesc

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 11:29
6310 citiri
"Visul" american s-a spulberat. Incepe "miracolul" chinezesc

"China nu a fost un <<rise and fall>>. Ea lucreaza la scara mileniilor. Imparatul ei se numeste Partidul Comunist. Intotdeauna a avut nevoie de un imparat. China nu va fi daramata de nimeni din afara. (…) Este un fenomen absolut inexorabil, pe care America nu-l mai poate controla", a declarat pentru Bloombiz.ro analistul financiar Ilie Serbanescu.

"Sunt tendinte inexorabile, care se intrevad de mult. Economia lumii este in prag de razboi, indiferent daca ne place sau nu", a declarat pentru Bloombiz.ro analistul financiar Ilie Serbanescu.

Potrivit analistului, decaderea Americii a inceput de mult.

"A durat 400 de ani de cand a inceput sa decada Imperiul Roman. Acum timpurile sunt mai dinamice, va dura mai putin. Este un fenomen absolut inexorabil, pe care America nu-l mai poate controla", a declarat Ilie Serbanescu.

Capitalismul american este tot un capitalism monopol de stat.

In opinia analistului, capitalismul american a exacerbat rolul nefast si necontrolat al capitalului financiar bancar care a dus la prabusire.

"Totul porneste de la capitalul financiar. Asta a introdus doua aiureli. Una este aceea ca a subminat pana la desfigurare capitalismul insusi in aria financiar-bancara unde sunt unii care fac profituri si plateste intreaga lume.

Capitalul financiar nu vrea sa dea faliment ci sa plateasca intregul popor prin stat. Vine statul, spala grajdurile si pe urma da faliment, cum s-a ajuns in criza datoriilor suverane.

Daca e vorba de o companie, de capitalul industrial sau comercial, cand da faliment n-o salveaza nimeni. Daca e vorba de investitori <<banditi>>  ii salveaza sistemul", a subliniat Serbanescu.

Potrivit acestuia, cea de-a doua "alterare" economica este "shopperismul", care nu are tratament.

"Sunt mii de exemple. Cel mai inspaimantator este ca bancherii isi  iau bonusuri astazi si maine da faliment banca", a adaugat analistul.

In opinia lui Ovidiu Tender, nu este vorba de o victorie a capitalismului de stat in fata celui privat, rolul statului fiind foarte important in economia tuturor tarilor.



"In SUA, guvernul si banca centrala au salvat de la faliment numeroase institutii de credit, firme auto sau companii aeriene. Deci nu se poate vorbi de un capitalism fara stat", a declarat pentru Bloombiz.ro Ovidiu Tender.

Serbanescu il contrazice pe Tender, afirmand ca America, tara tuturor posibilitatilor, a ajuns un magazin asiatic.

"America a ajuns un magazin asiatic. Singura economie reala este economia de razboi. Asa ceva nu poate sa reziste.UE este un colos cu picioare de lut. America se mai poate trezi dar UE nu stiu daca va reusi sa scoata euro la suprafata", a subliniat Serbanescu.

In ceea ce priveste ascensiunea Chinei, analistul financiar spune ca nimeni si nimic nu poate opri China sa ajunga numarul 1 in lume.

De aceeasi parere este si Eugen Nicolaescu care crede ca evolutia Chinei este din ce in ce mai serioasa, mai penetranta si din ce in ce mai prezenta in intreaga lume.

In opinia fostului ministru, competitivitatea produselor chinezesti, cu toate ca lasa de dorit in privinta calitatii, creste pe masura ce lumea saraceste.

"Lumea saraca are nevoie de produse ieftine", a afirmat Eugen Nicolaescu.

In ceea ce priveste SUA, Nicolaescu este de parere ca economia americana a uitat sa gandeasca pe termen lung.

"Intre 1960 si 1970, SUA au fost cele care au dezvoltat managementul companiilor preluand teoriile dezvoltate de japonezi. Timp de 50 de ani managementul american s-a impus in toata lumea. Astazi se pare ca si-a atins limitele, managementul chinezesc fiind mult mai interesant de abordat", a mai adaugat Nicolaescu.

Potrivit acestuia, modalitatea in care au fost incurajate investitiile straine in China este un exemplu de eficienta, performanta si profit, unul dintre punctele forte ale Chinei fiind  utilizarea resursei umane.

Spre deosebire de Nicolaescu, omul de afaceri Ovidiu Tender se arata sceptic in ceea ce priveste ascensiunea Chinei "la nesfarsit".

"Este foarte probabil sa asistam la o inversare a clasamentului la nivel mondial, dar prognozele institutiilor internationale trebuie tratate cu prudenta. Exista si comentatori care anunta un sfarsit iminent al boom-ului chinez", a subliniat Tender.

Pe de alta parte, Serbanescu este de parere ca tara asiatica a fost de 5000 de ani singura putere care nu a murit.

"China nu a fost un <<rise and fall>>. Ea lucreaza la scara mileniilor.

Imparatul ei se numeste Partidul Comunist. Intotdeauna a avut nevoie de un imparat. China nu va fi daramata de nimeni din afara. Ea e amenintata de propriile contradictii", a subliniat analistul.

Exista totusi si un "miracol chinezesc", dupa parerea lui Ovidiu Tender. Acest miracol este compus din doua cuvinte: "privatizare" si "capitalism".

"Chinezii permis proprietatea privata, au incurajat investitorii autohtoni sa investeasca, sa acumuleze capital, sa faca profit. Miracolele economice arata peste tot la fel", a subliniat Tender.

Romania, de partea perdantilor

In opinia lui Serbanescu, Romania este intotdeauna de partea pierzatorilor.

De asemenea, Nicolaescu atrage atentia asupra faptului ca relatia Romaniei cu China din ultimii 20 de ani a fost incoerenta.

Cu toate acestea, fostul ministru este de parere ca vom asista la un interes al Chinei fata de Romania, care ar putea sa duca la o relatie profitabila pentru ambele tari.

"Sa nu uitam ca in Romania sunt foarte multe firme chinezesti, foarte multi investitori. Au inceput sa vina lucratori chinezi sa lucreze in Romania.

Noi din pacate nu stim sa intram pe piata chinezeasca. Ar trebui sa ne gandim serios fiindca e o piata atat de mare incat pietele traditionale din UE se ingusteaza. Criza economica a dovedit ca daca nu stii sa te orientezi catre piata ai probleme mari.

Cred ca in acest moment clasa politica romaneasca ar trebui sa fie mult mai atenta catre piata Chinei", a mai adaugat Nicolaescu.

In ceea ce-l priveste pe omul de afaceri Ovidiu Tender, acesta spune ca au existat parteneriate intre companii private din China si companii locale, insa nu a fost vorba de relatii solide la nivel guvernamental-economic.

Referitor la momentul in care China va deveni numarul 1 in lume, Tender spune ca Romania va fi la fel ca intotdeauna: nepregatita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#ascensiunea chinei, #capitalism, #capitalism american, #economia americana, #economia chineza, #economie, #management american, #privatizare, #produse chinezesti, #relatiile romaniei cu china, #tara asiatica , #stiri Ovidiu Tender