Deputatii majoreaza pensiile celor care au lucrat in conditii dificile

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 16:22
3248 citiri
Deputatii majoreaza pensiile celor care au lucrat in conditii dificile

Deputatii au adoptat, ieri, o propunere legislativa a Partidului Democrat-Liberal si Partidului Social Democrat care prevede majorarea pensiilor pentru grupele intai si doi- ( cei care au lucrat in conditii dificile)

Desi PSD si PD-L au depus fiecare, in sesiunea trecuta, cate un proiect care prevedea aceleasi facilitati, respinse insa de Senat, deputatii au adoptat cu 173 de voturi pentru, 35 impotriva si sapte abtineri initiativa care cuprinde amendamentele social democratilor la Legea pensiilor in proiectul democrat-liberalilor reunite intr-o sedinta a Comisiei de munca.


Legea prevede o crestere de 50 la suta a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa intai de munca si reducerea cu 50 la suta a varstei de pensionare - la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu sase luni - si o crestere de 25 la suta a punctului de pensie pentru cei din grupa doi de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25 la suta - la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu trei luni.


Potrivit legii adoptate de deputati, pensiile majorate ar trebui acordate de la 1 ianuarie 2009. Proiectul celor doua partide a primit voturile impotriva de la PNL si UDMR, partide ai caror deputati care au sustinut ca masurile prezentate in actul normativ sunt inutile intrucat Guvernul a adoptat recent o ordonanta referitoare la pensionarii care au avut locuri de munca in conditii grele de munca.


Legea, amanata si in sesiunea anterioara, era pe punctul sa nu fie supusa votului, desi se afla pe ordinea de zi, deoarece presedintele de sedinta, Eugen Nicolicea, nu a supus dezbaterii plenului raportul comisiei si nici nu a dat cuvantul deputatilor pentru a-si exprima punctul de vedere.


Astfel, la sedinta de vot final, liberalii Horia Uioreanu si Adrian Miutescu au incercat sa determine amanarea votului pe motiv ca nu s-au urmat pasii procedurali, neexistand dezbateri, iar raportul nefiind citit.

"PD-L incearca sa-si atraga paternitatea unui subiect rezolvat de Guvern", a declarat Miutescu, caruia presedintele Comisiei de munca, Gheorghe Barbu, i-a replicat ca "nu exista nicio pricina ca legea sa se intoarca la comisie, decat vointa PNL".


Barbu a amintit ca si in sesiunea trecuta presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a refuzat sa supuna legea la vot pentru ca Guvernul sa dea apoi o ordonanta pe acelasi subiect.


Deputatul social-democrat Aura Vasile a precizat ca propunerile PSD se regasesc in legea PD-L si a sustinut ca procedura de urmat in cazul acestui proiect sa fie decisa de Bogdan Olteanu, reintors in plen dupa o intalnire cu presedintele Irlandei, Mary McAleese.


"Acest proiect nu a intrunit conditiile procedurale, dar tinand cont ca suntem in campanie electorala nu o sa fiu eu jucatorul prins in off-side si voi supune la vot. E raspunderea celor care nu au respectat procedura", a declarat presedintele Camerei.


Guvernul a aprobat, pe 27 august, majorarea punctului de pensie in avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008. Guvernul a aprobat si un al doilea proiect de ordonanta potrivit caruia persoanele incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia, din octombrie, de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor.