Sulfina Barbu: Am propus indexarea pensiilor cu 6,5% in 2012

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 14:45
1325 citiri
Sulfina Barbu: Am propus indexarea pensiilor cu 6,5% in 2012

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, miercuri, ca a trimis Ministerului Finantelor (MF) mai multe variante de buget, inclusiv pe cea cu indexarea pensiilor cu 6,5% in medie pentru 2012, aratand ca MF va spune daca exista resurse financiare pentru acoperirea impactului bugetar de trei miliarde lei.

"Referitor la proiectia bugetara, specific ca noi am mers cu mai multe variante cu Ministerul Finantelor si, daca va fi o intrebare referitoare la pensii, sigur, noi am transmis catre Ministerul Finantelor si varianta de indexare a pensiilor, asa cum este prevazut in lege, important este sa existe resurse financiare pentru ca acest lucru sa se intample", a precizat Sulfina Barbu, in cadrul audierii sale din Comisia de munca a Camerei Deputatilor.

Potrivit democrat-liberalei, indexarea pensiilor ar fi cu 6,5% in medie, "ceea ce ar insemna un impact bugetar de aproximativ trei miliarde de lei". "Asteptam datele de la Ministerul de Finante sa vedem daca exista aceste resurse financiare pentru ca, daca exista resursele financiare disponibile, cred ca toata lumea isi doreste ca lucrul acesta sa se intample, in conditiile in care nu am luat in calcul si, specific, nu am luat in calcul nicio crestere a unei alte contributii sau a unei alte taxe", a spus Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu a adaugat ca, daca vor exista resurse de trei miliarde lei pentru a acoperi indexarea pensiilor, aceasta suma va fi alocata, iar daca ele nu vor exista, se va discuta daca se impune introducerea vreunei taxe sau contributii noi, insa a subliniat ca aceasta varianta nu a fost discutata.

Opozitia conditioneaza votarea bugetului de indexarea pensiilor

La finalul sedintei, ministrul Muncii a transmis opozitiei ca, daca doreste, poate veni cu propuneri de noi taxe sau contributii pentru eventualitatea in care nu vor exista bani pentru indexare."Opozitia a spus ca subiectul e tabu, ca vor conditiona votarea bugetului asigurarilor sociale de indexarea pensiilor. Astept de la ei propunerei de marire a taxelor sau de noi taxe.

Eu nu le dau nicio sugestie, in Guvern nu s-a luat in calcul aceasta varianta", a spus Barbu. De asemenea, ea a subliniat ca in Executiv si in Coalitie nu s-a luat in calcul impozitarea pensiilor, dar ca decizia privind plata CASS pentru pensiile peste 740 lei este luata in calcul pentru bugetul de anul urmator ca sursa de venit.

Primul-ministru Emil Boc a anuntat pe 15 octombrie ca la nivelul Guvernului nu s-a efectuat nicio analiza privind posibilitatea impozitarii pensiilor in 2012, informatiile din presa pe marginea acestui subiect fiind intoxicari. "In proiectul de buget nu am luat in calcul si nu avem in evidenta vreo analiza care sa duca la impozitarea pensiilor, asa cum s-a vorbit in mass-media.

Mergeti pe mesajul guvernamental si nu dati crezare celor care intoxica, uneori in fiecare zi, opinia publica cu scenarii care nu exista", a spus Emil Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#propunere indexare pensii buget, #proiect buget 2012 , #Majorare pensii