Scandalos! Germania inca plateste pensii fostilor voluntari nazisti din alte tari europene

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 10:39
5279 citiri
Scandalos! Germania inca plateste pensii fostilor voluntari nazisti din alte tari europene
Foto: Pinterest/ Bogoizbrania

La 70 de ani dupa ce nazismul se presupune a fi fost inmormantat cu totul in Europa, un nou scandal loveste Germania, fix pe aceeasi tema, vestea starnind stupoare si in randul parlamentarilor de la Berlin.

Conform unui anunt facut de ministrul Andrej Hunko, statul german plateste pensii de 100.000 de euro anual catre un grup de 50 de supravietuitori ai Diviziei Albastre, o fosta armata de voluntari nazisti, relateaza portalul Quartz.

Scandal rusinos

"Este scandalos ca, la 70 de ani dupa razboi, Germania sa plateasca anual peste 100.000 de euro catre colaboratorii nazisti", a declarat Hunko in fata presei.

Cifra exacta este de 107. 352 de euro si este impartita intre 41 de soldati supravietuitori ai diviziei, opt vaduve ale acestora si un orfan al unuia dintre voluntarii nazisti din Spania.

In 1997, guvernul de la Berlin a recunoscut pentru prima data ca plateste pensii de razboi si de invaliditate pentru fostii membrii ai trupelor naziste, ba chiar si pentru criminalii de razboi condamnati.

"Acesti oameni s-au alaturat Germaniei fasciste pentru a lupta in razboiul de exterminare din estul Europei.

Pentru mine este de neinteles de ce guvernul german aloca in continuare aceste sume in conditiile in care victime ale razboiului asteapta si acum compensatiile cuvenite", a punctat Hunko.

Bomba cu ceas

Anuntul ar putea deschide o Cutie a Pandorei pentru Germania, in conditiile in care, in ultimii ani, Berlinul s-a confruntat cu o serie de noi cereri de recalculare a despagubirilor de razboi facute de diverse state: Israel, Grecia etc.

De fiecare data, Angela Merkel a folosit un ton dur pentru a aminti ca discutiile pe aceasta tema au fost incheiate inca din 1962, data la care Germania Federala sustine ca si-a platit ultimele datorii de razboi, asa cum au fost ele convenite cu statele ocupate de trupele naziste.

Daca pensiile de invaliditate acordate veteranilor de razboi germani pot fi justificate, plata unor stipendii lunare pentru voluntarii care au luptat alaturi de trupele SS este acoperita doar print-un acord semnat intre Germania Federala si Spania in 1962.

Prin acesta, Germania se obliga sa plateasca pensii supravietuitorilor si vaduvelor din Divizia Albastra, in vreme ce guvernul de la Madrid se angaja sa faca acelasi lucru pentru soldatii din Legiunea Condor a lui Hitler.

Conform WWII History Magazine, volutarii spanioli din Divizia Albastra, 47.000 la numar, au reprezentat "cei mai motivati soldati din punct de vedere ideologic".

Jon Inarritu, un lider al Partidului National al Bascilor, a calificat gestul Berlinului ca fiind "dezgustator. Un mod de a umili victimele fascismului".

#pensii voluntari nazisti, #scandal Berlin, #despagubiri razboi Germania , #Pensii militare