Activele administrate in sistemul pensiilor private, in crestere

Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:14
2619 citiri
Activele administrate in sistemul pensiilor private, in crestere

Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns, la sfarsitul anului 2011, la aproape sapte miliarde lei, dintre care peste 6,42 miliarde lei in Pilonul II si 436 milioane lei in Pilonul III, potrivit CSSPP.

Evolutia sistemului de pensii private a fost una constanta si solida, iar ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a atins cota de 1,19% la sfarsitul anului 2011.

Avansul inregistrat lunar in cazul activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost determinat si de virarea in ritm constant a contributiilor, precum si de cresterea cotei de contributie la 3% din venitul brut realizat. Astfel, in Pilonul II, contributiile brute totale in 2011 au insumat 1,98 miliarde lei.

5,7 milioane de participanti pe piata pensiilor private in 2011

Pentru intreaga piata a pensiilor private la sfarsitul anului 2011, numarul participantilor a depasit 5,7 milioane persoane, in crestere cu peste 6% fata de 2010. Chiar daca revenirea economica se lasa asteptata, iar climatul nu a fost unul favorabil pe piata muncii, fondurile de pensiile facultative au castigat aproximativ 40.000 noi clienti, depasind 260.000 de participanti in total.

Pe parcursul anului 2011, politica de investitii a fondurilor de pensii private fost caracterizata in general de prudenta, iar portofoliile acestora au fost compuse cu preponderenta din titluri de stat. Alocarea activelor intre titlurile de stat si restul activelor a ramas similara la finalul anului 2011 (66,33% titluri stat - 33,67% restul activelor) cu cea inregistrata la finalul lui 2010 (66,32% titluri stat - 33,68% restul activelor). Totusi, ponderea titlurilor de stat a variat in cursul anului, in lunile imediat urmatoare crizei declansate de scaderea ratingului SUA aceasta inregistrand cresteri pana la un maxim de 68,58%, in detrimentul celorlalte active (31,42%).

Luna august 2011 a marcat pentru sistemul de pensii private prima investitie in metale pretioase, cu o pondere destul de marginala totusi, de 0,07% din totalul activelor administrate de fondurile de pensii private.

CSSPP: Piata pensiilor private va continua sa creasca si in acest an

Piata pensiilor private va continua sa creasca si in 2012, estimarea CSSPP fiind ca valoarea activelor va depasi 9,6 miliarde de lei, respectiv circa 2,2 miliarde de euro, la finalul anului. In ceea ce priveste numarul de participanti la sistemul de pensii private, prin cei doi piloni, acesta va depasi pragul de 6 milioane de persoane in 2012.

Din punct de vedere legislativ, anul 2011 s-a caracterizat prin consolidarea reglementarilor aplicabile sectorului de pensii private.

Totodata, au fost definitivate cateva proiecte majore pentru piata pensiilor private si cu efecte de lunga durata pentru aceasta. Unul dintre cele mai insemnate evenimente a fost aprobarea Legii Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Fondul este parte componenta a complexului de garantii ale sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II si respectiv Pilonului III, iar odata cu infiintarea si inceperea functionarii lui putem spune ca avem un mecanism complet de siguranta a sistemului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem pensii private, #active sistem pensii private, #sistem pensii private 2011, #piata pensiilor private 2011 , #Pensii private