Administratorii de pensii private trebuie sa anunte operatiunile suspecte de spalare de bani

Vineri, 25 Aprilie 2008, ora 11:56
1202 citiri
Administratorii de pensii private trebuie sa anunte operatiunile suspecte de spalare de bani

Administratorii fondurilor de pensii private si agentii de marketing autorizati in sistemul pensiilor private au fost inclusi pe lista entitatilor care trebuie sa transmita autoritatilor raportari privind operatiunile suspecte de spalare de bani si finantarea actelor de terorism.

Guvernul a adoptat, in sedinta de luni, o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza legislatia in domeniul prevenirii spalarii banilor si finantarii actelor de terorism.


In sfera persoanelor raportoare au fost incluse si entitati care nu au in prezent obligatia de a raporta, precum administratorii fondurilor de pensii private, agentii de marketing autorizati in sistemul pensiilor private, furnizorii de servicii privind societati comerciale sau alte entitati si persoanele fizice si juridice care comercializeaza bunuri sau servicii contra unor sume in numerar, reprezentand echivalentul a minimum 15.000 de euro.


Actul normativ defineste, printre altele, „persoanele expuse politic” si situatiile in care institutiile financiare si entitatile raportoare trebuie sa aplice acestor persoane masuri suplimentare de cunoastere a clientelei. in cazul acestor persoane, institutiile financiare si celelalte entitati raportoare vor aplica masuri suplimentare de cunoastere a clientelei, dar numai in cazul tranzactiilor sau relatiilor de afaceri cu persoane expuse politic, care sunt rezidente intr-un alt stat membru al UE sau al Spatiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), ori intr-un stat strain.


Persoanele expuse politic sunt persoanele care exercita functii publice importante - sefi de stat, parlamentari, comisari europeni, membrii guvernului, consilieri prezidentiali si de stat, secretari de stat, membrii instantelor constitutionale si ai instantelor supreme. in aceeasi categorie intra membrii Curtii de Conturi, ambasadori, insarcinati cu afaceri, ofiteri de rang inalt din cadrul fortelor armate, conducatorii institutiilor si autoritatilor publice, membrii consiliilor de administratie si ai consiliilor de supraveghere ale societatilor comerciale cu capital majoritar de stat si ale companiilor nationale.


Documentul mai stabileste ca Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei sunt autoritatile responsabile cu supravegherea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului privind informatiile referitoare la platitor, informatii care insotesc transferurile de fonduri.