Arbitrul pensiilor private vrea sa previna spalarea banilor

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 16:15
2124 citiri
Arbitrul pensiilor private vrea sa previna spalarea banilor

Arbitrul pensiilor private a aprobat, marti, norma care prevede ca administratorii si agentii de marketing trebuie sa aplice politici de cunoastere a clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism in sistemul de pensii private.

"Noile reglementari au drept scop prevenirea si impiedicarea implicarii entitatilor de pe piata pensiilor private in operatiuni suspecte de spalare de bani si de finantare a actelor de terorism", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Reglementarile se aplica administratorilor de fonduri de pensii private si fondurilor de pensii private pe care acestia le administreaza, precum si agentilor de marketing autorizati sau avizati in sistemul pensiilor private.

Entitatile autorizate si supravegheate de catre CSSPP vor avea obligatia, potrivit prevederilor actului normativ, sa intocmeasca, sa stabileasca si sa aplice politici, proceduri, mecanisme si masuri adecvate in materie de cunoastere a clientelei, de raportare, de pastrare a evidentelor, de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor.

Politicile si procedurile de cunoastere a clientelei, elaborate de fiecare administrator sau agent de marketing, vor trebui sa contina, printre altele, proceduri de identificare si monitorizare permanenta a clientilor, precum si a operatiunilor derulate de acestia pentru a detecta tranzactiile neobisnuite si cele suspecte.

De asemenea, administratorii si agentii de marketing persoane juridice vor avea obligatia sa desemneze una sau mai multe persoane cu responsabilitati in aplicarea prevederilor legale referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism. 

#bani, #pensii, #prevenire, #private, #spalare, #terorism , #Pensii private