CSSPP: Fondurile de pe pilonul II vor ajunge la active de 1 miliard euro la finalul lui 2010

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 11:46
1406 citiri
CSSPP: Fondurile de pe pilonul II vor ajunge la active de 1 miliard euro la finalul lui 2010

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010, in condiitiile majorarii contributiei cu 0,5% pana la 2,5% din salariul brut, a declarat pentru NewsIn presedintele CSSPP, Mircea Oancea, precizeaza NewsIn.

"Cu o crestere de 0,5% a nivelului contributiilor din salariul mediu brut in 2010, fondurile de pe pilonul II ar incasa, lunar, contributii de circa 35 milioane euro", a afirmat Oancea.

El a amintit ca fondurile de pe pilonul II au incasat, in acest an, contributii lunare de circa 25- 27 milioane euro.

Procentul de 0,5% din venitul brut al participantilor ar reprezenta un plus de circa 100 milioane euro, spune seful CSSPP, iar pentru sfarsitul acestui an estimeaza active de circa 550 milioane euro in sistem.

In ce priveste volumul de active estimat pentru finalul anului viitor, Oancea sustine ca "este o suma foarte mica pentru fondurile de pensii private si nu se poate vorbi despre investitii majore in economie".

Oancea a adaugat ca o eventuala blocare a contributiilor pentru al doilea an consecutiv ar insemna renuntarea la reforma.

"Este absolut obligatoriu sa avem o crestere de cel putin 0,5%", a subliniat el.

Fondurile pot contribui la investitii majore in economie abia peste 4-5 ani

Mircea Oancea sustine ca fondurile de pensii private obligatorii nu pot contribui la investitii majore pentru dezvoltarea economiei - infrastructura rutiera sau energetica -, deoarece nu au acumulat active de 5-6 miliarde euro.

"Fondurile vor beneficia de aceasta suma peste patru - cinci ani, odata cu cresterea volumului contributiilor si a acumularilor in sistem, in urma investirii profitabile a activelor", a explicat Oancea.

El a adaugat ca pilonul II are nevoie de cel putin inca un an de administrare ca sa poata lua in calcul o diversificare a activelor pentru diminuarea riscului investitional.

Cele 12 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui octombrie, active nete de 2,116 miliarde lei (492,7 milioane euro) si 4.486.928 de participanti.

Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

 

#fonduri, # pensii private, # contributii, # active , #Pensii private