"Excluderea ING si Allianz de pe pilonul II nu era necesara"

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 12:23
2067 citiri
"Excluderea ING si Allianz de pe pilonul II nu era necesara"

Consiliul Concurentei

Eliminarea primilor doi jucatori de pe pilonul II de la distribuirea aleatorie nu reprezinta "o cerinta strict necesara pentru buna desfasurare a activitatii pe aceasta piata si pentru a proteja interesul consumatorului", considera Consiliul Concurentei, intr-un raspuns la o solicitare a NewsIn.

"Pentru a nu aduce atingere dispozitiilor art. 9 din legea concurentei nr. 21/1996, interventia autoritatilor publice pe piata trebuie sa se limiteze la ceea ce este strict necesar pentru buna desfasurare a activitatii in cauza si sa se justifice in mod obiectiv", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, in raspunsul mentionat.

Articolul 9 prevede, printre altele, interzicerea oricaror actiuni ale organelor administratiei publice centrale sau locale, care au ca obiect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei, cum ar fi stabilirea de conditii discriminatorii pentru activitatea agentilor economici.

"Eliminarea concurentilor cu o cota de piata mai mare de 20% de la algoritmul de loterie este o restrictie suplimentara in sarcina unora dintre fondurile de pensii, restrictie ce nu poate fi considerata ca o cerinta strict necesara pentru buna desfasurare a activitatii pe aceasta piata si pentru a proteja interesul consumatorului de a beneficia de o administrare cat mai eficienta a resurselor alocate", apreciaza Consiliul Concurentei.

"Consideram ca noul sistem de repartizare aleatorie trebuie sa aduca stimulente pentru ca jucatorii din piata sa lucreze eficient din punct de vedere al costurilor, sa reduca preturile sau sa ofere servicii de o mai buna calitate, ceea ce ar fi in beneficiul participantilor", mai arata institutia.

In 20 noiembrie 2009, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a decis sa schimbe modalitatea de repartizare aleatorie prin eliminarea, pe o perioada de doi ani, a fondurilor de pensii care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti.

Pentru celelalte fonduri, repartizarea aleatorie se va face proportional cu numarul de persoane eligibile validate in luna respectiva in cadrul procesului de validare. Masura a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2010 si ii vizeaza pe primii doi jucatori din piata, ING si Allianz-Tiriac.

CSSPP a motivat decizia de modificare a mecanismului de distributie aleatorie a noilor intrati pe pilonul II prin necesitatea de a reduce concentrarea pietei. Reprezentantii Comisiei sustin ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata, in conditiile in care aproximativ 87% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu.

Chiritoiu a precizat ca institutia pe care o conduce a transmis punctul sau de vedere autoritatii de regelementare in domeniu (CSSPP, n.r.) in vederea "remedierii situatiei create, astfel incat regulile de functionare a sistemului de repartizare aleatorii sa fie in conformitate cu reglementarile in domeniul concurentei".

Consiliul Concurentei precizeaza ca va urmari actiunile intreprinse, astfel incat interventiile autoritatii de reglementare sa se limiteze la ceea ce este strict necesar pentru o buna desfasurare a activitatii pe piata si pentru a proteja interesul consumatorului de a beneficia de o administrare cat mai eficienta a resurselor alocate.

Pana la finalul anului trecut, distribuirea avea loc pe baza cotei de piata dupa numarul de participanti la care fondurile au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni. Noii aderenti la fondurilor de pensii private obligatorii sunt repartizati aleatoriu in proportie de circa 87%.

Consiliul Concurentei considera, de asemenea, ca repartizarea aleatorie a noilor intrati in sistem dupa numarul de acte individuale de aderare validate de administratori in fiecare luna, pentru o perioada de doi ani, este o masura care stimuleaza implicarea mai activa a jucatorilor din piata pentru atragerea participantilor.

"Prin reducerea numarului participantilor repartizati aleatoriu se reduce astfel si influenta acestei interventii a statului asupra structurii pietei", sustine Chiritioiu.

Curtea de Apel Bucuresti a admis in aceasta luna cererea de suspendare a articolului 22, alineat 1 din Norma CSSPP 22/2009, prin care primii doi jucatori din piata sunt exclusi de la distribuirea aleatorie a noilor aderenti la pilonul II pentru o perioada de doi ani, dar decizia poate fi atacata cu recurs.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a depus in decembrie la Curtea de Apel o cerere de suspendare a prevederii articolului 22 alin 1 din norma CSSPP 22/2009 privind noile reguli de repartizare aleatorie referitoare la piata pensiilor private obligatorii ( pilonul II). Allianz Tiriac Fond de Pensii si ING Fond de Pensii au calitate de reclamant in acest proces. Cererea a fost judecata de Curte pe 19 ianuarie.

#ing, #allianz, #consiliul, #concurentei, #pilon, #pensii , #Pensii private