Fondurile de pensii obligatorii: 55% din plasamente in titluri de stat

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 12:14
1711 citiri
Fondurile de pensii obligatorii: 55% din plasamente in titluri de stat

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii au continuat sa investeasca prudent in primul trimestru, astfel incat plasamentele in titluri de stat au ajuns la 55%, in timp ce investitiile in obligatiuni corporative au urcat la 31%, de la circa 17% in primul trimestru din 2008.

"Pe parcursul primului trimestru din 2009, administratorii fondurilor de pensii private au continuat sa investeasca in active mai sigure, pastrand tendinta intregului an 2008, insa cu o scadere usoara a titlurilor de stat de circa 5%, pana la circa 55% in primul trimestru din 2009", se arata in buletinul lunar al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

De asemenea, ponderea obligatiunilor corporative in portofolii a crescut semnificativ, de la circa 17% in al treilea trimestru din 2008 la aproximativ 31% in primul trimestru al acestui an.

Piata pensiilor private din Romania, prin cele doua componente ale sale, pilonul II, al pensiilor private obligatorii, si pilonul III, al
pensiilor private facultative, a avut in primele trei luni din acest an o evolutie constanta, fara a fi marcata de evenimente majore, remarca CSSPP.

Astfel, conform datelor disponibile, la finalul lunii martie participau in sistemul pilonului II 4,24 milioane persoane, pentru care s-au incasat contributii din mai 2008.

Valoarea activelor nete ale fondurilor de pensii obligatorii s-a ridicat la 1,2 miliarde lei (284 milioane euro), cu 44,5% mai mare fata de ultimul trimestru al anuui trecut, de aproape 1,5 ori peste nivelul din trimestrul al treilea din 2008 si de 5,4 ori mai mare fata de trimestrul al doilea.

In acelasi timp, contributiile virate catre fondurile de pensii private obligatorii au crescut in primul trimestru al acestui an la 341,7 milioane lei, cu 7% peste nivelul din trimestrul al patrulea din 2008 si cu 78% mai mult decat in trimestrul al doilea al anului trecut.

#fonduri, #titluri, #plasamente, #pensii, #stat, #trimestru, #pensie, #obligatorie , #Pensii private