Pensii private: Garantarea unui randament minim pe pilonul II ar putea fi votata pana pe 31 martie

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 15:29
1081 citiri
Pensii private: Garantarea unui randament minim pe pilonul II ar putea fi votata pana pe 31 martie

Legea pensiilor obligatorii ar putea fi modificata astfel incat contributiile participantilor sa aiba un randament minim garantat cu rata inflatiei si ar putea fi votata pe 31 martie, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Comisiei de buget din Camera, deputatul PSD Aurel Gubandru.

"Partidul Social Democrat (PSD) s-a exprimat ca va propune o initiativa legislativa de modificare a legii pensiilor obligatorii (pilonul II) in sensul garantarii sumelor depuse si indexarii acestora cu rata anuala a inflatiei", a mentionat Gubandru, care a adaugat ca PSD detine in Parlament aproximativ 35-36% din totalul voturilor.

Presedintele Comisiei de buget din Camera a mentionat ca va avea loc o intalnire in luna februarie pe aceasta tema, iar un temen rezonabil pentru votarea legii ar putea fi 31 martie.

El a adaugat ca o modificare a legii cu privire la garantarea unui randament cel putin egal cu inflatia "ar putea sa preintampine eventuale nemultumiri legate de proasta administrare a unor fonduri de pe pilonul II si care ar putea determina pierderi in randul unor contribuabili".

"Prin aplicarea acestei legi, statul ar putea fi ferit de eventuale actiuni in instanta ale deponentilor care au obtinut la final o suma mai mica decat sumele depuse, indexate cu rata inflatiei", a adaugat Gubandru.

El a mai spus ca, in ce priveste distribuirea aleatorie a aderentilor, actuala forma a legii pare a fi corecta, intrucat nu considera normal ca o firma cu mai putina popularitate sa castige cota de piata pe seama impartirii egale a nehotaratilor intre cei 18 jucatori.

"In piata castiga cel care alearga mai bine, care s-a remarcat prin costuri suplimentare, o publicitate mai buna si o oarecare traditie in piata", a mai spus Gubandru.

La inceputul lunii ianuarie, sase organizatii ale societatii civile au propus autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor.

Guvernul va decide forma "loteriei" de distribuire a nehotaratilor, in lipsa unui consens

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru declarase luni ca va inainta Guvernului propunerile primite in urma dezbaterii privind cadrul legislativ al pensiilor private obligatorii cu privire la modalitatea de repartizare aleatorie a nehotaratilor la fondurile de pensii si la garantiile legale in sistemul pensiilor obligatorii. La dezbatere au participat reprezentanti ai administratorilor de fonduri si reprezentanti ai organizatiilor sindicale si patronale.

"Noi ne ocupam de punerea in aplicare a legislatiei, ceea ce hotaraste Guvernul si Parlamentul. Avem o solicitare clara - calendarul de punere in aplicare a legislatiei si a pilonul II sa ramana neschimbat", mentionase, tot luni, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private(CSSPP), Mircea Oancea.

El a adaugat ca validarea si distribuirea aleatorie se va face pana la jumatatea lunii februarie, iar in aprilie se vor vira primele contributii in sistem. "Daca se decide ceva in interiorul acestui calendar, noi nu avem ce comenta", a mai spus Oancea.

Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hosu, a spus ca pe piata pensiilor obligatorii s-au creat pozitii dominante care pot duce la eliminarea concurentei pe piata, in defavoarea salariatului. In ce priveste repartizarea aleatorie, seful Cartel Alfa considera ca este nevoie de o limitare a numarului sau a procentului de piata pe care un operator poate sa-l aiba, astfel incat sa poata exista cel putin patru operatori in sistem.

Totodata, presedintele CNS Cartel Alfa considera ca distribuirea ar trebui sa se faca uniform, pentru a fi concurenta pe piata. Contributiile pe care salariatul le depune de-a lungul vietii ar trebui garantate la valoarea nominala, corelata cu inflatia, la sfarsitul celor 40 sau 45 de ani de contributii.

"In urma acestor discutii, nu cred ca se va modifica legea in ce priveste distribuirea aleatorie, deoarece ar fi impotriva intereselor romanilor", a spus directorul general al Allianz-tiriac Pensii Private, Crinu Andanut. El considera ca orice fel de modificare in lege nu trebuie facuta decat in urma unor discutii aprofundate, chiar la nivel de Parlament.

Aviva a inaintat in urma cu doua saptamani o scrisoare deschisa in care cerea ca administratorii cu mai mult de 20% din piata pensiilor private obligatorii sa nu participe la distribuirea aleatorie a romanior nehotarati pentru a evita monopolizarea pietei de catre primii doi jucatori, care au deja peste o treime din piata.

Repartizarea aleatorie este definita in norma 31/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii private obligatorii. Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii de pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008. Repartizarea va fi facuta de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul persoanelor care nu s-au inscris la un fond de pensii de pe Pilonul II.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.