Pensii private PSD cere garantarea unei rentabilitati minime proportionala cu media pietei

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 14:30
1071 citiri
Pensii private PSD cere garantarea unei rentabilitati minime proportionala cu media pietei

PSD a initiat un proiect de modificare a legii pensiilor private obligatorii (pilon II), care prevede garantarea de catre administratori a unui randament minim de 70% din media randamentelor fondurilor, minus 2 puncte procentuale, a declarat vicepresedintele PSD Constantin Nita.

"Aceasta varianta este folosita in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana", a adaugat acesta.

"Proiectul va fi prezentat conducerii PSD in perioada urmatoare si, imediat dupa ce va fi acceptat, se va initia un proiect de lege care va fi inaintat Camerei Deputatilor si Senatului", a mai spus Nita, care a adaugat ca proiectul de lege ar putea fi aprobat pana la data de 1 iulie 2008.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Aron Popa, a mentionat ca propunerea legislativa care prevedea garantarea unui randament minim anual cel putin egal cu rata inflatiei a primit aviz negativ din partea Comisiei de Buget Finante Senat si urmeaza sa fie discutat in comisia de munca a senatului saptamana viitoare.

"Dorim sa gasim solutii in conditiile in care au fost numeroase solicitari din partea sindicatelor. Prin urmare, vom organiza o dezbare publica in plenul Senatului, care va avea loc la sfarsitul lunii martie", a indicat Popa.

La inceputul lunii ianuarie, sase organizatii ale societatii civile au propus autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor.

Reprezentantii coalitiei au explicat ca acoperirea garantiei trebuie sa revina in sarcina administratorilor, deoarece ei sunt cei care gestioneaza aceste sume si, implicit, ei trebuie sa isi asume riscurile acestei activitati. Acestia au mai spus ca se doreste o masura pentru a proteja interesele cetatenilor care contribuie astazi si a celor care vor contribui in urmatorii ani la pilonul II al sistemului de pensii.