Pensiile private: Top-ul tarilor cu cele mai mari contributii

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 14:31
3003 citiri
Pensiile private: Top-ul tarilor cu cele mai mari contributii

Daca in Romania, contributia la fondurile de pensii private a urcat in 2012 la 3,5% din veniturile lunare brute ale angajatilor, in alte tari cum ar fi Chile, aceste contributii pot ajunge si la 10% din veniturile lunare.

La patru ani de la lansare, Pilonul II de pensii private are noua fonduri la care participa 5,63 milioane de participanti. Activele nete ale fondului ajung pana la 7,5 miliarde de lei (aproximativ 1,7 miliarde de euro), potrivit www.pensiileprivate.ro.

Businessinsider face o lista cu tarile cu cele mai mari contributii la pensiile private.

Australia, contributii de 9% din salariu

Angajatorii din Australia trebuie sa plateasca o suma reprezentand 9% din salariul fiecarui angajat in contul lor de pensie. Contributiile la pensii ajungeau in 2010 la valoarea de 853 miliarde de dolari, fiind gestionate de organizatii non-profit, companii sau chiar de proprietarul contului.

Participantii primesc o confirmare a infiintarii contului atunci cand este deschis, si apoi, anual, un extras de cont care contine informatii referitoare la sumele depuse si sumele retrase pentru cheltuieli administrative.

Chile, 10% din salariu

Angajatii din Chile sunt obligati sa contribuie cu 10% din salariu la plafonul de pensii. La aceasta suma se adauga sumele necesare pentru a acoperi taxele aferente. Angajatii isi pot alege intre cele sase fonduri de investitii, cu diferite niveluri de risc, care fac obiectul unor reglementari specifice.

Angajatii primesc situatia contului o data la patru luni, situatia incluzand pe langa altele, estimari privind sumele de bani pe care le-ar putea avea angajatul la pensie. In plus, angajatii primesc si o comparatie cu suma pe care ar fi primit-o, in cazul in care ar fi fost gestionat de un alt fond de pensii.

Suedia, 2,5% din salariu

Angajatii din Suedia si angajatorii lor sunt obligati sa contribuie cu 2,5% din salariu la pensiile private. Nivelul acestor conturi se ridica la 62 miliarde de dolari in 2010, toate gestionate de fond controlat de stat, Agentia de Pensii a Suediei. Institutia trimite extrasele de cont proprietarilor o singura data pe an.

Marea Britanie, 2-3%

Incepand cu perioada 2012-2017, toti angajatii sunt solicitati sa platesca un minim de 2% pentru fondul de pensii private, suma din care minim 1% sa provina de la angajator.

Valoarea contributiei va creste pana la 8% pana in 2018 cand angajatorul va trebui sa contribuie cu minim de 3% pana la o limita de contributie anuala de 4.400 de lire

#pensii private nivel, #plafon pensii private tari, #pensii private contributii , #Pensii private