Pensiile romanilor, la mana Occidentului

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 10:57
1233 citiri
Pensiile romanilor, la mana Occidentului

La finalul anului trecut, aproape un sfert din totalul investitiilor fondurilor de pensii private de pe pilonul II erau plasate in strainatate. La sfarsitul anului 2008, 76,23% din totalul investitiilor fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) erau pla­sate in tara, iar restul de 23,77% in stra­inatate, potrivit datelor de la Co­mi­sia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Aproximativ 0,1% din activele fondurilor private obligatorii erau investite in actiuni ale companiilor listate pe pietele euro­pe­ne, iar 23,67% in obligatiuni corporatiste din Uniunea Europeana. Investitia in actiuni corporatiste este una sigura daca se compara cu in­vestitia in actiuni, dar mai putin si­gura daca se compara cu investitia in titluri de stat.


"Fondurile de pensii private obligatorii au ales sa creasca in­vestitiile in obligatiuni corpora­tis­te, ca urmare a lipsei de instrumente fi­nanciare din Romania.


In acest mo­ment nu exista probleme daca ne ra­portam la investitiile in obli­ga­tiuni corporatiste, dar monitorizam atent acest tip de investitie", spune Mircea Oancea, presedintele CSSPP. Nu de alta, dar pe timp de criza fir­me­le mai dau si faliment si ca ur­ma­re a acestui fapt exista posibilitatea ca anumite obligatiuni corporatiste sa nu mai poata fi platite la scadenta. Pe parcursul lunii decembrie, ad­mi­nistratorii fondurilor de pensii pri­vate au continuat sa investeasca in active mai sigure. Ponderea cu­mu­lata a instrumentelor financiare cele mai expuse recentei crize financiare internationale s-a redus in fa­voarea instrumentelor mai sigure.


La finalul anului trecut, numarul conturilor goale (fara contributii de la inceputul colectarii acestora in sis­tem - mai 2008) in pilonul II a ajuns la 11,04% din totalul conturilor participantilor inregistrati. Din totalul participantilor pentru ca­re s-au virat contributii in luna de­cembrie 2008 (4.031.421 de persoane), 62,70% erau participanti cu varsta de pana in 35 ani si 37,30% cu varsta de peste 35 de ani. Ponderea barbatilor din totalul par­ticipantilor pentru care s-au vi­rat contributii a fost in decembrie 2008 de 51,82%, iar cea a femeilor, de 48,18%. Participantii cu statut de nerezident in Romania au fost doar de 0,21% din totalul celor in­scrisi in Registrul Participantilor.