Romanii sunt mai bogati cu 2,6 mld. de euro gratie fondurilor de pensii

Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 12:16
2218 citiri
Romanii sunt mai bogati cu 2,6 mld. de euro gratie fondurilor de pensii
Foto: Pixabay

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat in 2019 un randament mediu de 11,8%, cea mai buna performanta din ultimii 9 ani, pe fondul recuperarii deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 in economie si pe pietele financiare, precum si evolutiilor peste asteptari ale Bursei de Valori de la Bucuresti.

Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2019 a fost de 154%, adica un randament mediu anualizat de 8,35% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totala inflatiei din perioada analizata (41,8%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru exact aceeasi perioada (3,05%).

Din cele 13 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2019, peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei) reprezinta castigul net obtinut din investitii, exclusiv pentru cei peste 7,4 milioane de romani care contribuie la acest sistem.

Aceasta suma este neta de toate comisioanele de administrare percepute, care in prezent sunt printre cele mai competitive la nivel european, in urma modificarilor operate in legislatie in ultimul an, se arata intr-un comunicat de presa APAPR, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

Performantele fondurilor de pensii, in Romania si in lume, vor avea intotdeauna o anumita volatilitate, ele reflectand indeaproape evolutia pietelor financiare si a economiei in ansamblu, pentru o structura de active reglementata.

Mai mult, aceste evolutii sunt puternic influentate nu doar de mediu economic, ci si de deciziile politice.

Un astfel de moment a fost adoptarea la finele lunii decembrie 2018 a OUG 114/2018, care a produs scaderi bruste si severe ale pietelor financiare din Romania, inclusiv a Bursei de la Bucuresti, unde fondurile de pensii au investitii semnificative.

In acest context, randamentul cumulat al Pilonului II a pierdut aproape 4 puncte procentuale in mai putin de 2 saptamani la finalul 2018. Acesta a fost motivul pentru care anul 2018 a fost singurul an de la infiintarea Pilonului II cand randamentul la nivelul unui an a fost sub rata inflatiei. De aceea, orice analiza care se concentreaza exclusiv pe anul 2018 si ignora complet rezultatele istorice cumulate exceptionale ale fondurilor de pensii este profund incorecta si va duce invariabil la concluzii gresite.

Chiar daca performanta fondurilor de pensii se judeca exclusiv pe termen lung, graficul de mai jos prezinta performanta si inflatia anuale tocmai pentru a arata ca pana si in urma unei astfel de analize atipice, performanta fondurilor de pensii raportata la inflatie este una exceptionala.

De altfel, rezultatele investitionale ale Pilonului II din Romania au primit o larga recunoastere atat din partea unor prestigioase institutii internationale de profil, cat si a celor din Romania:

  • "Sectorul fondurilor de pensii private (Pilonul II si Pilonul III) a continuat evolutia pozitiva, in pofida efectelor generate de incertitudinea cadrului legislativ." (sursa: "Raport asupra stabilitatii financiare, Banca Nationala a Romaniei, decembrie 2019).
  • Pilonul II din Romania: "Fondurile de pensii cu cele mai bune randamente reale (ajustate cu rata inflatiei si nivelul comisioanelor) dintre 15 state UE analizate intre 2007-2018", timp de 4 ani consecutivi (sursa: "Pension Savings. The Real Return", 2019, BetterFinance, Federatia Europeana a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare).
  • Pilonul II din Romania, situat pe locul 9 dintre 51 de state analizate dupa randamentul mediu real (peste inflatie) in perioada 2008-2018 (sursa: "OECD Pension Markets in Focus 2019", realizat de OECD).

#randament fonduri pensii private, #fond pensii 2019 , #Pensii private