Sistemul privat de pensii protejeaza participantii de vulnerabilitatile statului

Luni, 17 Septembrie 2007, ora 15:45
948 citiri

Sistemul pensiilor private obligatorii reprezinta prima actiune de amploare in care statul "paternalist" primeste o grea lovitura, iar participantii vor fi feriti de vulnerabilitatile sistemului de pensii de stat, a declarat luni presedintele Romaniei, Traian Basescu.

"Marele castig al celor care se vor adresa sistemului de pensii private este ca nu vor avea parte de vulnerabilitatile sistemului de pensii de stat", a spus Basescu.

"Este prima mare actiune in care statul paternalist primeste o grea lovitura. Este prima data cand sectorul privat preia din responsabilitatile sociale pe care pana acum si le-a asumat numai statul, cu inechitatile specifice statului si cu managementului deficitar specific, de asemenea, statului", a adaugat presedintele Romaniei.

Totodata, el a spus ca spera ca participantii la sistemul de pensii private nu vor mai accepta munca "la negru", contributii nevirate catre fondurile de pensii ori salarii scriptice mai mici decat cele pe care in mod real le primesc.

"Cei care contribuie la fondurile private de pensii trebuie sa inteleaga ca a accepta in continuare sa aiba inscris un salariu mai mic decat salariul pe care il primesc in mod real inseamna sa isi fure banii de la pensie inca de pe acum", a adaugat Traian Basescu, recomandandu-le sa fie extrem de exigenti cu patronii lor.

"Romania are un deficit consistent de forta de munca si intimidarea pe care, eventual, au practicat-o unele companii pana acum, nu mai poate functiona", a spus seful statului, mentionand ca la poarta companiilor romanesti nu mai sunt sute sau mii de oameni care sa vrea sa ia locul celor deja angajati, iar acest aspect il face foarte puternic pe angajat in fata angajatorului.

"Cred ca introducerea sistemului privat de pensii este de natura sa stimuleze si corectitudinea pe piata fortei de munca", a spus Basescu. El considera ca persoanele care participa la fondurile private de pensii vor fi cei mai aprigi strajeri in ce priveste corecta inscriere a salariilor si contributiilor in documentele de angajare.

Basescu a explicat ca in cazul sistemului de pensii private obligatorii nu mai vine statul ca sa garanteze o anumita pensie, astfel incat fiecare participant isi asuma responsabilitatea optiunii pentru un anumit fond de pensii. Seful statului a spus ca "fondul de pensii garanteaza ca investitorul va primi cel putin la fel de mult cat a investit".

Din punct de vedere al evolutiei demografice, Traian Basescu a mentionat ca Romania va avea, in 2050, 145 de beneficiari de pensii la 100 de persoane aflate in campul muncii, daca nu sunt lansate politici de imbunatatire a indicelui de natalitate. In acest context, seful statului a amintit ca Romania este singura tara din UE in care numarul de pensionari este mai mare decat numarul salariatilor. "Din acest motiv, ii incurajez total pe cei care indeplinesc conditiile sa opteze pentru fonduri private de pensii sa o faca", a mai spus Traian Basescu.

In ce priveste intarzierea lansarii fondurilor de pensii in Romania, seful statului a mentionat ca ar fi fost foarte dificil sa se discute de fonduri private de pensii, dupa ce piata financiara romaneasca a fost zguduita de cateva evenimente extrem de dificile, precum Bancorex-ul, Banca Agricola, Caritas sau FNI.

El a adaugat insa ca prin reglementarile actuale, "povestile vechi" nu se mai pot intampla in Romania. "Experienta dobandita in supravegherea sistemului financiar permit statului, guvernului, sa intervina in timp util pentru a nu se ajunge la situatii disperate", a mai spus seful statului.

Traian Basescu a adaugat ca sistemul de pensii de stat a fost puternic afectat de pensionarile anticipate, de inechitatea in modul de calculare a pensiilor, de pensionarile fortate, nu numai de cele anticipate benevole.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.