Statul, in criza de bani, plafoneaza contributia la pensiile private

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 13:33
2705 citiri
Statul, in criza de bani, plafoneaza contributia la pensiile private

Guvernul justifica mentinerea la 2%, din venitul brut, a contributiei fiecarui angajat la fondurile de pensii private prin nevoia de control al deficitului sistemului public de pensii, in contextul in care volumul veniturilor bugetare este inferior cheltuielilor, si asigura ca plafonarea e temporara.


"Mentinerea in anul 2009 a nivelului de 2% la contributiile catre fondurile de pensii administrate privat este motivata de nevoia de consolidare si control al deficitului sistemului public de pensii, in conditiile in care nivelul veniturilor bugetare este inferior nivelului cheltuielilor bugetare. Masura este temporara, obiectivul de imbunatatire a sustenabilitatii sistemului de pensii in ansamblu fiind in continuare prioritar pe termen scurt si mediu", se arata intr-un document guvernamental, potrivit Mediafax.

Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede ca, in termen de 8 ani de la inceperea activitatii de colectare, respectiv pana in 2016, cota de contributie la sistemul privat de pensii va fi majorata la 6% din veniturile brute ale participantilor, cu o crestere anuala de 0,5 puncte procentuale, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an. Pe baza acestui grafic, contributia trebuia majorata la 1 ianuarie 2009 la 2,5% din venitul brut.

Prin proiectul de buget pentru 2009, Guvernul a decis insa sa mentina cota de contributie la nivelul de 2% din 2008, plafonare care, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, va reduce cu peste 80 milioane euro suma virata in acest an in conturile celor 4,6 milioane de contributori.

Mentinerea contributiei la nivelul de anul trecut a determinat cinci diplomati ai tarilor care domina piata pensiilor private, cu o cota de peste 80%, sa ii solicite premierului Boc sa revina asupra deciziei, acestia avertizand ca actuala cota va afecta pe termen lung sumele pe care le vor incasa viitorii pensionari, dar si interesele companiilor prezente pe aceasta piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensie privata, # cota contributie, # fonduri de pensii, # guvern, # criza, # buget, # deficit , #Pensii private