Un deputat vrea desfiintarea contributiilor la pensiile private obligatorii

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 14:09
1843 citiri
Un deputat vrea desfiintarea contributiilor la pensiile private obligatorii

Daniel Oajdea, deputat independent, va depune un proiect de lege pentru desfiintarea contributiilor pentru pensiile private obligatorii, argumentand ca pensiile romanilor ar creste cu 5% daca acesti bani, care se duc la fondurile externe de investitii, ar ramane la bugetul de stat.

"Oamenilor nu li se garanteaza faptul ca dupa 30 de ani vor recupera macar suma pe care au depus-o in timpul in care au lucrat. Nu mai vorbim de dobanda, de devalorizare. Daca un cetatean roman da astazi 1.000 de lei unui fond de pensii private, peste 30 de ani, cand va incerca sa-i ia inapoi, va lua tot 1.000 de lei. ", a spus Oajdea.

Statul roman face cadou 650 de milioane de euro institutiilor financiare, crede deputatul.

"Guvernul se plange ca are deficit la pensii undeva la 14 milioane de lei. Pentru 2012, suma necesara pentru plata pensiilor este undeva la 11 milioane de euro. Statul colecteaza aproximativ 8 miliarde de Euro, din care plateste catre fondurile private 650 milioane de euro. La un calcul simplu, daca acesti bani n-ar merge la fondurile private, de unde omul n-are nicio garantie ca-i recupereaza si ar merge in contul public de pensii, pensiile ar putea fi majorate cel putin cu 5%", a spus el.

Grupurile financiare externe nu fac altceva decat sa ia bani fara dobanda de la poporul roman, a spus Oajdea.

#pensii private, #desfiintare contributii , #Pensii private