Unul din trei participanti la Pilonul II nici nu stie ca are o pensie administrata privat

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 14:05
2972 citiri

Unul din trei respondenti (29%) nu stie ca are o pensie administrata privat, desi detine un astfel de produs, iar tendinta este si mai accentuata in randul tinerilor cu varsta de pana la 25 de ani (cu un procent de 38%), arata studiul realizat de ING Pensii in luna iunie 2014, 'Cat de des se gandesc romanii la pensie' si prezentat in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit acestui studiu, intrebati cat de bine considera ca inteleg sistemul de pensii administrate privat, doar doi din trei respondenti au apreciat ca sunt suficient de informati (70%). In randul celor 30% dintre respondenti care apreciaza ca nu sunt suficient de informati cu privire la P2, principalele motive care conduc la aceasta situatie tin de faptul ca desi au primit informatii, nu le-au inteles (24%), dar mai ales de propria lipsa de interes (57%). Spre exemplu, aproape 20% dintre respondentii care au declarat ca au primit scrisoarea anuala de informare de la administratorul lor in 2014, nu au citit-o, informeaza Agerpres.

Conform studiului ING, pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia economisesc pentru pensie. Astfel, 86% dintre respondenti au declarat ca nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare, fie pentru ca nu reusesc (62%), fie pentru ca nici nu si-au propus (23%). In aceste conditii, P2 reprezinta pentru cei mai multi romani singura modalitate de economisire cu obiectivul suplimentarii veniturilor la momentul retragerii din activitate.

Lacune mari si la beneficii

In privinta nivelului de cunoastere a beneficiilor pe care le ofera sistemul de pensii administrate privat exista un decalaj important. Astfel, unul din trei participanti la studiul ING Pensii nu stie faptul ca fondurile acumulate din contributia la sistem le apartin, sunt colectate in conturi individuale si nu sunt redistribuite actualilor pensionari, 44% nu cunosc exact nivelul procentual al/ procentul contributiei lunare, 44% nu stiu ca intreaga suma acumulata si randamentul realizat de administrator se vor intoarce la ei in viitor sub forma unei pensii suplimentare, iar 38% nu stiu ce sume au acumulat pana in prezent in conturile individuale.

In acelasi timp, 46% dintre respondenti nu sunt informati cu privire la faptul ca suma economisita in contul individual va fi mostenita de familie in situatia in care nu vor mai fi in viata la varsta pensionarii, iar peste un sfert nu stiu ca au optiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrate privat.

Lipsa de responsabilitate

O alta concluzie relevata de studiul ING este ca in randul publicului roman, exista inca o tendinta evidenta de a 'externaliza' responsabilitatea actiunilor necesare pentru a obtine la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi. Astfel, unul din doi respondenti in studiul ING Pensii apreciaza ca 'altcineva' este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie dupa momentul pensionarii: 37% considera ca principal responsabil este statul, 11% angajatorul, iar 3% familia.

"Vedem, pe de o parte, ca exista o preocupare clara in randul publicului cu privire la sustenabilitatea sistemului public de pensii in viitor, 81% dintre respondenti exprimandu-si temerea ca in momentul in care se vor pensiona nu vor beneficia de pensia de stat din diverse motive. In plus, doar o treime au certitudinea ca P1 va mai exista la momentul respectiv. In acest context, peste jumatate se bazeaza ca Pilonul 2 sa ii ajute sa isi mentina nivelul actual de viata si dupa retragerea din activitate iar circa 70% se asteapta ca acesta sa le influenteze semnificativ veniturile la pensie', a declarat Raluca Tintoiu, director general ING Pensii.

Potrivit ING Pensii, in 2060 populatia se va reduce in Romania pana la 17,2 milioane de persoane (de la 21,4 in 2010), din care numai jumatate va mai reprezenta populatie activa (54%). In acelasi timp, sub doua treimi din populatia activa va mai munci si, ca atare, va contribui la bugetul de stat, sustinand un numar tot mai mare de pensionari. In aceste conditii, rata de inlocuire a venitului prin pensie scade accelerat, pentru ca, in 2032 sa ajunga la 24%, de la 36% in prezent.

"Se estimeaza ca in 2032, momentul in care va intra in plata primul val semnificativ de participanti din Pilonul 2, acesta va suplimenta cuantumul pensiei de stat cu circa 10 puncte procentuale, reprezentand aproape jumatate din aceasta', a declarat Marius Popescu, membru in Consiliul de Administratie ING Pensii.

Studiul realizat de Ipsos Research a fost desfasurat in mediul online, pe un esantion de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populatia cu varste intre 18 si 45 de ani, care indeplineste criteriile de eligibilitate legale pentru a detine o pensie administrata privat.

#Pilonul II pensii, #pensii privata , #Pensii private