Vladescu: "Vom avea in continuare o taxa de prima inmatriculare"

Luni, 20 August 2007, ora 08:44
924 citiri

In pofida divergentelor cu ceilalti membri ai guvernului pe tema pensiilor, secretarul de stat ramane in post pentru a finaliza privatizarea Automobile Craiova si alte proiecte.

In urma cu doua saptamani, Sebastian Vladescu, fostul ministru al finantelor si, in prezent, secretar de stat pe Finante, declara ca va pleca din minister din cauza unor opinii diferite cu cele ale actualului guvern in problema maririi pensiilor, dar ca va face acest lucru dupa ce-si va finaliza proiectele: privatizarea Automobile Craiova si implementarea unor programe operationale.

Urmeaza sa se intoarca in business, mai ales ca relatia cu premierul Calin Popescu-Tariceanu nu mai este foarte buna, dupa cum chiar Vladescu da de inteles.

EVZ: Va ocupati direct de privatizarea Daewoo Craiova. Cat de greu e cuvantul statului?
Sebastian Vladescu:
In acest moment negociem contractul de privatizare. Guvernul a fost de acord sa existe o lege de privatizare intrucat este o operatiune complexa care necesita niste derogari de la actualul cadru legal. Mentinem data de 1 septembrie ca data de semnare a contractului.

In conditiile in care termenul pentru deschiderea ofertei era 15 august, iar, pana in prezent, nu avem o oferta imbunatatita, nu suntem in afara graficului?
Oferta financiara va fi deschisa in momentul in care avem contractul de privatizare pentru ca sunt clauze contractuale de care va depinde valoarea ofertei financiare. In functie de rezultatul negocierilor legate de forma contractului si a Legii de privatizare se deschide oferta financiara si se aduce oferta financiara imbunatatita.

Pana acum nu s-a spus oficial care sunt punctele sau conditiile Ford care ar necesita modificarea legislatiei. Ce probleme au aparut in timpul negocierilor?
Sunt lucruri legate de niste principii pentru care toate partile implicate au cazut de acord, acelea ca Ford doreste sa preia o societate curata. Sunt lucruri legate de faptul ca exista un interes al ambelor parti pentru ca actionarii minoritari sa nu fie dezavantajati si, de asemenea, un principiu al echivalentei valorilor actiunilor.

O problema vehiculata, si neconfirmata inca, e legata de piesele de schimb pe care Ford ar trebui sa le asigure pentru masinile produse pana acum la Craiova...
Problema face parte din negocierile actuale.

Au afirmat cei de la Ford ca refuza sa asigure piesele care pana acum erau produse sub licenta General Motors?
Nu comentez negocierile. Este o problema care va trebui rezolvata intr-un cadru tripartit intre actuala companie Daewoo Craiova, General Motors si compania Ford.

Pana cand veti pleca din Ministerul Economiei si Finantelor, fie in cateva luni, fie la sfarsitul mandatului, ce proiecte mari mai aveti de finalizat?
Primul proiect este cel legat de finalizarea aprobarii programelor operationale: doua programe care vor fi aprobate in luna septembrie. In paralel, definitivam cadrul legal si birocratic care sa permita celor care vor face aplicatii sa poata sa faca acest lucru.

In legatura cu majorarea pensiilor v-ati declarat de mai multe ori nemultumirea fata de miscarile gandite de actualul guvern. Ce credeti ca va aduce nou implementarea Pilonului II de pensii private?
Este o noutate care a aparut putin cam tarziu, dupa parerea mea. Suntem la inceput, dar cred ca va fi o componenta importanta pentru urmatorii ani si un suport pentru dezvoltarea Romaniei pentru ca sumele care se vor aduna in aceste fonduri de pensii se vor reinvesti in economia romaneasca. Vor trebui sa aduca profit pentru fonduri si pentru cei care contribuie la fonduri. Problemele birocratice care au existat au fost rezolvate de Comisie (n.r. - Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) in primul rand.

In urma negocierilor cu Comisia Europeana (CE) ati anuntat ca, pana la sfarsitul sesiunii parlamentare trecute, veti modifica taxa pentru prima inmatriculare. Sesiunea s-a incheiat, si taxa a ramas nemodificata. Care sunt urmatorii pasi?
Suntem in continuare in discutii cu CE. Acum este un time-out datorita vacantelor. Banuiesc ca in septembrie vor putea fi reluate discutiile. Deocamdata, taxa este in functiune, si rezultatele sunt pozitive din punctul nostru de vedere.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=319001>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.