Punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut nu este sustenabil

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 23:56
3519 citiri
Punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut nu este sustenabil

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat miercuri, la finalul dezbaterilor din Comisia de resort pe Legea unitara a pensiilor, ca prevederea potrivit careia valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut nu este sustenabila.

"Nu, evident ca nu este sustenabil. Nu il vom sustine in plen", a anuntat ministrul.

"Guvernul a trimis un proiect de lege la Parlament. Discutia care s-a petrecut in comisii, atat in Comisia de Munca - sesizata pe fond - cat si in multe alte comisii sesizate pentru aviz au scos in evidenta o serie intreaga de amendamente, care au fost analizate, unele fiind admise, altele respinse.

Unele dintre ele au fost acceptabile din punct de vedere al Guvernului, fara a schimba structura sau a ridica probleme din punct de vedere al sustenabilitatii financiare, altele nu", a explicat Seitan, fara sa precizeze cu ce amendamente admise este de acord.

"Pensiile magistratilor au trecut sub forma proiectului de lege initiat de Guvern si se recalculeaza asa cum am stabilit in proiectul de lege. Nu e niciun capitol special.

Proiectul de lege al Guvernului nu mai prevede pensii speciale. Sistemul acesta unitar de pensii calculeaza pensia la fel pentru toata lumea, ia contributiile la fiecare, in aceleasi procente, din veniturile profesionale si li se calculeaza pensia in functie de punctajul realizat din primul an de cand incep sa lucreze pana cand ies la pensie", a afirmat ministrul Muncii, referindu-se la neadoptarea amendamentelor Comisiilor juridice si de Aparare pentru pensiile magistratilor, respectiv ale militarilor.

La randul sau, presedintele Comisiei de munca, democrat-liberalul Cristian Radulescu a afirmat ca "forma Legii adoptata de Comisie putea fi putin mai buna daca s-ar fi ramas pe varianta guvernamentala referitoare la valoarea calculata a punctului de pensii".

"Raportul Comisiei reproduce in proportie de 98% initiativa Guvernului in ceea ce priveste felul de calculare a pensiilor, includerea in sistemul national unitar de pensii a tuturor sistemelor speciale, in ce priveste impunerea principiului contributivitatii pentru pensiile tuturor bugetarilor, cresterea varstei de pensionare gradual pana in 2030 pana la 65 de ani.

Singura diferenta este aceea ca exista o prevedere referitoare la obligativitatea ca punctul de pensie sa nu fie mai mic decat 45% din salariul mediu brut pe economie. Nu exista prevederi speciale pentru militari sau magistrati in raportul Comisiei", a explicat Radulescu.

Senatorul PSD Alexandru Cordos a afirmat ca, pentru social-democrati, varianta iesita din Comisie pentru Legea pensiiilor nu este multumitoare, adaugand ca o considera in continuare "neconstitutionala". El a precizat ca social-democratii nu o vor vota in plen daca nu vor fi acceptate amendamentele PSD.

Senatorul PNL Minerva Boitan a precizat, la finalul dezbaterilor Legii pensiilor in Comisie, ca nu agreeaza raportul final deoarece nu contine decat una din cele trei modificari considerate importante de liberali: micsorarea varstei de pensionare, majorarea punctului de pensie si aspectele legate de pensiile speciale.

Comisia de munca din Senat a dat miercuri raport de admitere proiectului Legii unitare a pensiilor si a introdus un amendament care stipuleaza ca valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut.

Raportul final, incluzand acest amendament, a fost admis cu patru voturi pentru (din partea PDL si UDMR) si trei impotriva (reprezentantii PSD si PNL). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#punct, #pensie, #sustenabil, #salariu mediu, #seitan , #Punct pensie