Criza din Grecia ar putea renaste in 2016

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 11:07
2867 citiri
Criza din Grecia ar putea renaste in 2016
Foto: Blog.wikimedia

Atena pare sa inainteze cu greutate pe drumul reformelor convenite cu creditorii internationali, iar acest lucru ar putea readuce in prim plan criza din Grecia.

Renuntarea la "programul paralel" de ajutoare sociale pentru cei mai saraci greci a eliberat o noua transa de 1 miliard de euro din programul de asistenta financiara, dar socul taierii pensiiilor din ianuarie ar putea arunca tara in haos, considera reporterii CNBC.

Perspectiva intunecata

Reforma sistemului de pensii din Grecia este urmatorul obstacol pe care guvernul lui Alexis Tsipras trebuie sa il depaseasca in urmatoarea perioada.

Nu se anunta insa ca un lucru usor de facut, in contextul in care parlamentarii Syriza nu par decisi sa impuna o masura dureroasa pentru pensionarii eleni.

Socul social va fi resimtit din plin de populatia Greciei, o tara unde rata somajului a depasit 25 de procente, iar veniturile populatiei s-au redus cu un sfert in ultimii 4 ani.

"Atat dorinta de reforma a guvernului, cat si lipsa de coeziune din cadrul coalitiei se anunta de rau augur pentru perspectiva programului de reforma din Grecia.

Pe de alta parte, nu exista o alternativa in acest moment, iar faptul ca Executivul s-a angajat deja in punerea in aplicare a programului negociat cu creditorii este un semn ca guvernul va fi impins sa faca acest lucru cat de curand", considera Stathis Kalyvas, profesor de studii politice la Universitatea Yale.

Guvernul elen trebuie sa demonstreze creditorilor ca poate reduce cu 1% nivelul cheltuielilor prin reducerea pensiilor, dar acest lucru ar putea atarna destul de greu pe umerii unei populatii adusa deja in prag de saracie.

Unii dintre cei 153 de parlamentari ai coalitiei de guvernamant au anuntat deja ca nu vor sustine o astfel de lege.

Echilibrul de forte din parlament este atat de fragil incat daca doar trei dintre parlamentari isi schimba votul, guvernul Syriza se poate trezi fara sustinere politica.

In schimb, membrii Legislativului elen au solicitat expertilor FMI sa renunte la proiectul de reformare a sistemului de pensii din Grecia.

Sistem inechitabil

Pentru profesorul Kalyvas, reforma sistemului de pensii din Grecia nu reprezinta o problema de consolidare fiscala, ci un mod de a repara un sistem nesustenabil si inechitabil.

"In acest moment, finantarea pensiilor din Grecia este insuficienta, iar acest fenomen se va agrava in urma dezechilibrului demografic din tara.

Este important sa rezolve aceasta problema acum si sa nu amane reforma pentru momentul cand aceasta criza se va agrava", explica Stathis Kalyvas.

Subfinantarea sistemului de pensii a facut ca acestea sa fie completate in proportie de 50% din bani de la buget, iar fenomenul de imbatranire a populatiei poate face ca nivelul finantarii de la buget sa creasca.

In acelasi timp, Kevin Featherstone, profesor la London School of Economics, arata ca situatia din Grecia este rezultatul unui faliment al institutiilor publice, al inegalitatii sociale si al lipsei de dialog intre sindicate si patronate.

Sunt probleme care nu vor fi rezolvate de banii injectati in Grecia prin programele de asistenta financiara, considera acesta.

"Strategia financiara gandita de Europa pentru Grecia a fost prost conceputa de la bun inceput. Nu exista o metoda de recuperare economica, iar dezumflarea economiei elene demonstreaza acest lucru", sustine profesorul Featherstone.

Chiar si asa, inclusiv acesta crede ca o reforma a sistemului de pensii din Grecia era necesara.

Featherstone ia in calcul si alte riscuri cu care guvernul de la Atena se va confrunta in perioada imediat urmatoare, unul major fiind reprezentat de criza imigrantilor: 700.000 de refugiati fiind in continuare prezenti in tara.

Costurile intretinerii acestora se pot dovedi prea ridicate pentru o tara aflata deja in criza economica, iar o agravare a situatiei ar putea sa nu mai fie privita cu atata intelegere de ceilalti lideri de stat din zona euro.

"Este inca un episod care arata ca Europa a esuat in impartirea poverii in criza refugiatilor", considera analistul.

La acesta se adauga si lipsa de coeziune poltica intre principalii actori de pe scena elena.

"Aceasta nu inseamna insa ca Grecia este si condamnata automat. Pana la urma politica se rezuma la a face cele mai bune alegeri, iar politicienii eleni au motive intemeiate sa faca acest lucru", mai spune profesorul Featherstone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza grecia, #taieri pensii, #criza politica Grecia , #Reducere pensii