10 intrebari importante despre Pilonul II. Afla totul despre pensiile private obligatorii

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 07:28
2407 citiri
10 intrebari importante despre Pilonul II. Afla totul despre pensiile private obligatorii
Foto: Arhiva Ziare.com

De aproape 10 ani, o parte din contributia romanilor la pensie se acumuleaza si se inmulteste in conturi de pensii administrate privat.

Decizia face parte dintr-o reforma nationala a pensiilor, in contextul in care populatia activa devine din ce in ce mai "subtire", raportat la numarul pensionarilor.

In linii mari, pensia privata obligatorie poate fi privita ca o investitie financiara, dar si ca varianta de economisire, pe termen lung.

Reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au raspuns pentru Ziare.com la 10 dintre cele mai fierbinti intrebari despre Pilonul II.

1. Nu stiu daca sunt contributor la Pilonul II de pensii. Cum pot afla?

Sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus in Romania in 2008. Statul s-a hotarat sa cedeze fondurilor de pensii private o parte din contributia romanilor la asigurarile sociale, motivat de faptul ca forta de munca este intr-o continua scadere, in timp ce numarul pensionarilor creste.

Astfel, banii acumulati si inmultiti in conturile de pensii administrate privat vor reprezenta un venit in plus, care va rotunji pensia din sistemul public. Pensia privata obligatorie, numita si Pilonul II, a fost introdusa in 2008 si era obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment pana in 35 de ani. Acest tip de pensie era optional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv intre 35 si 45 de ani.

De asemenea, exista si o aplicatie pe Internet unde contributorii pot introduce datele personale si sunt contactati pentru a li se comunica detaliile legate de contul in care li se acumuleaza contributiile la pensia privata.

2. Unde pot afla care este suma acumulata in contul meu de pensii Pilon II?

Toti administratorii ofera aceasta facilitate. Daca nu stiti la ce fond contribuiti, este nevoie sa completati o cerere pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) aici si veti fi contactat de administratorul fondului. Este recomandat sa va actualizati datele personale cu fondul, pentru a primi acasa scrisoarea anuala obligatorie.

Cu aceasta ocazie, puteti afla si datele de logare pentru contul online, unde puteti monitoriza situatia financiara in timp real. Portalurile sunt centralizate aici, insa se gasesc si pe site-urile proprii ale administratorilor.

3. Pot sa imi schimb fondul de pensie oricand doresc?

Va puteti transfera de la un fond de pensie privata la altul extrem de usor. Primul pas este semnarea actului de adera ...citeste mai departe despre "10 intrebari importante despre Pilonul II. Afla totul despre pensiile private obligatorii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensii private, #intrebari pensii private, #romani pensii private , #Stiri Pensii