Bomba cu ceas de la temelia pensiilor. De ce pensiile de stat vor scadea inevitabil Interviu

Marti, 02 Mai 2017, ora 08:45
3315 citiri
Bomba cu ceas de la temelia pensiilor. De ce pensiile de stat vor scadea inevitabil Interviu
Foto: Arhiva Pixabay

Jumatate de milion de angajati, 12 categorii profesionale, nu participa cu nimic la sistemul de pensii, dar absorb mai mult decat ar obtine daca ar contribui. Pensiile speciale rup sistemul, avertizeaza fostul ministru al Muncii, artizanul legii pensiilor, Mihai Seitan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihai Seitan a explicat conditiile in care sistemul de pensii poate supravietui, in pofida modificarilor demografice: disparitia pensiilor speciale, adica respectarea principiului contributivitatii, si punctul de pensie sa nu creasca anual cu mai mult de 50% din cresterea reala a salariului mediu.

Fostul ministru a aratat de ce pensiile de stat se vor micsora in mod inevitabil si de ce considera ca pericolul nationalizarii pensiilor a fost real.

A existat recent scandalul privind posibila nationalizare a pensiilor private, intentie ferm negata de autoritati. Dvs considerati ca pericolul de nationalizare a fost real?

Eu cred ca da. Directoarea de la NN e inteligenta si buna profesionista, am lucrat cu ea. Nu iesea cu scrisorile acelea, daca nu avea o alerta.

Si nu ar fi fost prima oara. S-a incercat in alte tari, in unele, precum Ungaria, s-a si reusit. La noi, chiar cand eram eu ministru, Ministerul de Finante a incercat sa fie reduse contributiile la pensiile private la 0,5%, fata de 3% cat erau atunci, si banii care s-au adunat sa fie folositi la bugetul de stat.

Nu urma sa fie desfiintat sistemul, dar un sistem care functioneaza cu 0,5% nu putea aduce nicio pensie unui om serios. Am intrat atunci in conflict cu conducerea Finantelor. Si le-am explicat ca nu aveau nimic de castigat.

Iei niste bani acum, ii consumi si la anul ce faci? De unde scoti altii? Iar cele 5-6 milioane de oameni care au contribuit la pensia privata nu ar mai avea parte, pe langa pensia de stat, care se va micsora inevitabil, de acest supliment al pensiei private.

De ce se va miscsora inevitabil?

Pentru ca partea de contributie care se va duce la sistemul public se va diminua cu partea care se duce la sistemul privat. Pe simularile facute de noi, dupa maturizarea sistemului de pensii private, 60-65% din pensie va veni din sistemul public si restul din fondul privat.

Pentru cine?

Toti cei care platesc de 8 ani contributia la bugetul de pensii, indiferent daca sunt angajati cu contract de munca sau nu, si care atunci cand au inceput sa plateasca aveau cel putin 45 de ani, ca sa poata acumula pana la pensie cel putin 20 de ani de contributie.

D ...citeste mai departe despre "Bomba cu ceas de la temelia pensiilor. De ce pensiile de stat vor scadea inevitabil Interviu " pe Ziare.com

#Mihai Seitan ministru, #nationalizare pensii private, #pensii speciale contributii , #Stiri Pensii