Cat vom incasa la pensie daca scade contributia la Pilonul II? Iesim prost in oricare dintre variantele Guvernului

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 16:25
2152 citiri
Cat vom incasa la pensie daca scade contributia la Pilonul II? Iesim prost in oricare dintre variantele Guvernului
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Mihai Tudose a anuntat ca Guvernul are in vedere 3 variante pentru Pilonul II de pensii, motivand ca randamentul acestuia este unul scazut, insa calculele facute de specialisti arata contrariul si, mai mult, dovedesc ca rezultatele aplicarii masurii pentru contribuabili sunt foarte proaste.

"Umblam la comisioane, scadem cota sau alege fiecare unde-si duce banii", au fost cele trei variante anuntate de premier zilele trecute.

Calculele facute de specialisti de pe piata financiara la solicitarea Adevarul, si prezentate intr-un tabel pe transe de salarii, arata ca impactul acestei masuri asupra pensiilor va fi unul negativ pentru cetatean, cu toate ca Liviu Dragnea a sustinut ca masura va fi adoptata pentru ca "dorim ca romanii sa beneficieze de o pensie mai mare".

De exemplu, un roman care incaseaza acum salariul mediu brut pe economie (circa 3.200 lei) si va contribui la Pilonul II timp de 40 de ani, va avea o pensie lunara din 2048, timp de inca 20 de ani, de 1.090 de lei.

Asta doar in conditiile in care Guvernul face ce a spus, adica mareste la 6% contributia la cota stabilita la inceputul reformei sistemului de pensii, iar salariile cresc anual cu 3%, randamentul Pilonului II ramanand la 4%.

In acest scenariu, viitorul pensionar va acumula in cei 40 de ani o pensie privata de 261.670 lei.

Daca Guvernul PSD-ALDE ar fi crescut cota la 6% din 2016, asa cum se angajase, viitorul pensionar ar fi acumulat in cei 40 de ani o suma si mai mare, de 267.993 lei.

In schimb, daca Guvernul Tudose pune in aplicare de la anul planul de reducere a contributiei de la 5,1% la 2,5%, aceasta fiind una dintre variante, viitorul pensionar, despre care am vorbit mai sus, aduna in cei 40 de ani numai 134.510 de lei, adica jumatate din cat ar fi putut avea.

Cu atat mai rau este daca respectiva cota va fi micsorata la doar 1%, suma totala acumulata urmand sa fie de doar 80.013 lei. Asta inseamna, spun specialistii citati de Adevarul, ca viitorul pensionar va trebui sa se bazeze pe pensia de stat, la care vor contribui cei care vor munci atunci.

A doua varianta enuntata de premierul Tudose, eliminarea comisioanelor, este "apa de ploaie pentru pensie", spun specialistii, calculele aratand ca impactul asupra sumei acumulate nu va fi unul semnificativ.

Mai mult, in cazul in care se elimina comisionul de 2,5% incasat de administratorii fondurilor, acestia "vor fi nevoiti sa se inchida de bunavoie, pentru ca, altfel, nu isi vor acoperi cheltuielil ...citeste mai departe despre "Cat vom incasa la pensie daca scade contributia la Pilonul II? Iesim prost in oricare dintre variantele Guvernului" pe Ziare.com

#Pilon II pensii variante , #Stiri Pensii