Declaratiile privind desfiintarea Pilonului II au lovit bursa: "Speram ca a fost o eroare, nu un act deliberat"

Marti, 04 Iulie 2017, ora 17:36
2081 citiri
Declaratiile privind desfiintarea Pilonului II au lovit bursa: "Speram ca a fost o eroare, nu un act deliberat"
Foto: site BVB

Declaratiile ministrului de Finante privind desfiintarea Pilonului II de pensii afecteaza stabilitatea pietelor financiare, se arata intr-un comunicat al Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital (OPPC), care isi exprima speranta ca declaratia lui Ion Misa a fost o eroare si nu un act deliberat.

"OPPC considera ca recentele declaratii ale ministrului finantelor publice cu privire la desfiintarea Pilonului II al sistemului de pensii si la transferarea sumelor de bani cotizate catre contribuabili, facute de o maniera incompatibila cu normele legale care reglementeaza diseminarea informatiilor pe piata de capital, reprezinta un act de natura sa afecteze stabilitatea pietelor financiare din Romania si increderea investitorilor in aceste piete.

Faptul ca aceste declaratii au fost retractate in cursul aceleiasi zile nu a avut decat efectul de a potenta starea de confuzie si de neadecvare la dispozitiile legale, create prin afirmatiile ministrului finantelor publice", se arata in document.

Potrivit acestuia, evolutia cursurilor celor mai importante instrumente financiare tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti constituie o dovada elocventa in acest sens.

"Este dincolo de orice dubiu ca increderea investitorilor in piata de capital poate fi afectata substantial ca efect al unor declaratii guvernamentale referitoare la desfiintarea unei componente a sistemului de pensii.

Investitorii pot cu usurinta anticipa faptul ca restituirea banilor catre cotizanti presupune o vanzare fortata, accelerata a activelor fondurilor de pensii si, astfel, poate conduce la prabusirea preturilor instrumentelor financiare detinute de acestea, din cauza presiunii la vanzare create", mentioneaza sursa citata.

Din perspectiva continutului declaratiei ministrului, OPPC este de parere ca o astfel de masura nu poate fi avansata fara consultarea prealabila a principalelor parti vizate si, mai ales, fara o analiza solida si aprofundata a impactului acesteia.

"OPPC isi exprima speranta ca a fost vorba de o declaratie initiala facuta din eroare si nu de un act deliberat avand drept obiectiv scaderea cotatiilor principalelor actiuni tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.

Acest eveniment subliniaza, o data in plus, necesitatea unei reglementari clare si explicite a modalitatii in care persoane care ocupa functii oficiale in cadrul unei puteri a statului transmit catre public anumite informatii care pot avea impact major asupra pietelor financiare", precizeaza ...citeste mai departe despre "Declaratiile privind desfiintarea Pilonului II au lovit bursa: "Speram ca a fost o eroare, nu un act deliberat"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#desfiintare pilon pensii Misa, #desfiintare pilon pensii stabilitate piete , #Stiri Pensii