Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Femeile chiar primesc o pensie mai mare, desi cotizeaza mai putin, asa cum spune ministrul Muncii?

Femeile chiar primesc o pensie mai mare, desi cotizeaza mai putin, asa cum spune ministrul Muncii?
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca femeile beneficiaza de o pensie mai mare ca barbatii, cu toate ca ele cotizeaza mai putin. Chiar asa sa fie?

Citeste aici declaratia facuta de Olguta Vasilescu

Intr-adevar, legea in vigoare prevede ca femeile se pensioneaza mai repede decat barbatii, deci au un stagiu de cotizare mai mic (vorbim de pensiile de la stat).

Iata ce se arata la articolul 53:
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare. (2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare. (3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare.
Totusi, in ciuda declaratiilor ministrului, datele publicate pe site-ul Casei Nationale a Pensiilor arata ca femeile NU incaseaza o pensie mai mare decat barbatii, potrivit Factual.ro. Ba din contra. Pentru fiecare dintre categoriile prezente in tabelul de mai jos se observa ca pensia medie lunara in cazul femeilor este mai mica decat media generala.


Sursa: Factual, date Casa Nationala de Pensii

Ideea este ca Vasilescu sustine ca Guvernul vrea sa repare "inechitatea" intre pensiile barbatilor si cele ale femeilor, cu toate ca balanta inclina in directia opusa fata de cea prezentata de ministru: "Acum, desi femeile cotizeaza mai putin, lucreaza mai putin, ies cu o pensie mai buna si vrem sa echilibram asta, intre genuri", a spus ministrul Muncii, joi seara, la Romania TV.

Concluzia: Ministrul vrea egalitate intre femei si barbati cand vine vorba de pensii, dar masura de "corectare" se va aplica sexului gresit. Sau mai poate exista o interpretare a declaratiei facute de Vasilescu: oare pensiile domnilor vor scadea pentru a ajunge la nivelul celor primite de doamne?... citeste mai departe despre "Femeile chiar primesc o pensie mai mare, desi cotizeaza mai putin, asa cum spune ministrul Muncii?" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1644 ori
Citeste mai multe desprepensii femei barbati pensii femei