Guvernul vrea sa reduca la jumatate contributiile la Pilonul II de pensii. 7 milioane de romani vor fi afectati

Miercuri, 23 August 2017, ora 10:04
1711 citiri
Guvernul vrea sa reduca la jumatate contributiile la Pilonul II de pensii. 7 milioane de romani vor fi afectati
Foto: Ziare.com

Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, ce va afecta aproximativ 7 milioane de romani. Mai exact, Ministerul de Finante vrea sa reduca contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii de la 5,1% la 2,5%.

Surse din piata de profil au declarat pentru Profit.ro ca masura ar urma sa devina operationala de la 1 ianuarie.

"Intentia a fost anuntata de ministrul Finantelor, Ionut Misa, intr-o intalnire cu reprezentatii conducerii asociatiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La intalnire, desfasurata saptamana trecuta, au fost prezenti si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea, vicepresedintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, si Ovidiu Razvan Wlasopol, prim-vicepresedintele institutiei.

Reducerea ar trebui sa devina operationala de la 1 ianuarie si va afecta cei aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate in conturile individuale de pensii", au spus sursele.

Totodata, Ministerul de Finante vrea sa elimine si comisionul aplicat lunar contributiilor fiecarui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%.

"Statul vrea sa elimine acest comision de 2,5%. Practic, prin aceasta masura, veniturile administratorilor vor fi afectate in proportie de aproape 50% si va intarzia semnificativ recuperarea integrala a sumelor investite de actionarii administratorilor la momentul lansarii Pilonului II, care era preconizata in anul 2020 sau 2021", au spus sursele Profit.ro.

Mai mult, spun sursele citate, Ministerul de Finante vrea ca persoanele care au contribuit la Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, sa isi poata muta sumele deja acumulate aici la Pilonul II.

Prin aceasta masura s-ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat. Asta in conditiile in care contributiile viitoare virate de stat se vor reduce, daca participantii renunta la Pilonul III.

Sursele Profit.ro au mai precizat ca masurile pe care vrea sa le aplice Ministerul Finantelor sunt motivate de cresterea deficitului bugetului asigurarilor sociale si cel al bugetului de stat.

Alba-neagra cu Pilonul II

Amintim ca, in urma cu doua luni, inca de la audierile din Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament pentru validarea sa in functia de ministru de Finante, Ionut Misa declara ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa mig ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa reduca la jumatate contributiile la Pilonul II de pensii. 7 milioane de romani vor fi afectati" pe Ziare.com

#pensii private constributii, #Pilon pensii private , #Stiri Pensii