Ministrul Finantelor zice ca deficitul, cu pensiile speciale, ar ajunge la 17 miliarde lei. Nu spune cat ne va costa valul de demisii

Joi, 03 August 2017, ora 23:14
1866 citiri
Ministrul Finantelor zice ca deficitul, cu pensiile speciale, ar ajunge la 17 miliarde lei. Nu spune cat ne va costa valul de demisii

Deficitul la Fondul de pensii este de 14,1 miliarde in acest an, si ar ajunge la 17,2 miliarde lei, anul viitor, daca nu se indexeaza pensiile cu inflatia, a declarat Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice, referindu-se la pensiile speciale, intr-o emisiune la Digi24.

"In 2016 deficitul pe fondul de pensii a fost de 15,6 miliarde lei. In afara banilor care se cotizau la Fondul de pensii, mai veneau de la buget, in plus, 15,6 miliarde lei. In 2017, suma este de 14,1 miliarde lei. In 2018 ca estimare se ajungea la 17,2 miliarde, din cauza majorarilor salariale, care determinau automat si o crestere a pensiei.

Nemaifiind contributivitate, trebuiau sa vina bani de la buget pe fondul de echilibrare. Practic, in permamenta, ceilalti romani prin impozite si taxe trebuiau sa contribuie la aceste pensii", a spus Misa.

Ministrul Finantelor nu a precizat care va fi nivelul deficitului dupa valul de pensionari din ultima perioada, din toate zonele de unde se mai poate inca iesi la pensie la varsta mica si cu pensie uriasa.

El a precizat ca personalul aeronautic ajunge la o pensie medie de peste 10.800 lei.

"Am facut o analiza legata de pensia medie la finele lunii mai 2017. La nivelul personalului aeronautic la o pensie medie de 10.849 lei, contributivitatea era de 2.751 lei. Diferenta de 8.114 lei veneau de la buget. Va dati seama cat de mare este decalajul. Exista si alte situatii in care exista astfel de decalaje", a mai spus ministrul Finantelor, subliniind ca pensia medie in restul sistemului este de 970 lei si va ajunge la 1.070 lei in 2018.

De asemenea, el a precizat ca exista un termen de 15 septembrie pentru a-si depune dosarul cei care doresc sa iasa la pensie si sa beneficieze de actualele prevederi legislative, dar se va rupe corelatia intre cresterea salariului si cresterea pensiei si indexarile urmatoare vor fi facute doar in raport cu inflatia. ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor zice ca deficitul, cu pensiile speciale, ar ajunge la 17 miliarde lei. Nu spune cat ne va costa valul de demisii" pe Ziare.com

#pensii speciale deficit buget, #pensii speciale demisii , #Stiri Pensii