Negritoiu (ASF), explica: Fondurile de pensii private nu pot fi nationalizate, dar pot fi trecute in administrarea statului

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 18:53
4081 citiri
Negritoiu (ASF), explica: Fondurile de pensii private nu pot fi nationalizate, dar pot fi trecute in administrarea statului
Foto: Facebook Misu Negritoiu

Fondurile de pensii din Pilonul II (alimentate din alocatii de stat, dar administrate privat) nu pot fi nationalizate, insa pot fi trecute din administrare privata in administrarea statului, ceea ce ar putea afecta eventual doar castigurile viitoare din randamente, explica, intr-un comunicat de presa, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Precizarile lui Negritoiu vin la patru zile dupa ce ASF a decis sa aplice sanctiuni dure asiguratorului privat NN.

Astfel, ASF a decis sa amendeze NN cu 750.000 de lei (1% din capitalul social). De asemenea, sefa NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Tintoiu, a fost personal amendata cu 100.000 de lei si i s-a ridicat licenta. ASF a mai anuntat demararea de controale la NN.

Sanctiunile dure au fost aplicate deoarece conducerea ASF a considerat ca prin scrisoarea informativa trimisa clientilor, pe tema posibilei netionalizari a fondurilor private, NN Pensii a transmis catre clienti "informatii inselatoare, neprobate". "Pe o piata sensibila, aceste lucruri nu se fac. Sunt anumiti oameni care au inceput sa-si manifeste ingrijorarea si vor retragerea din Pilonul II, ceea ce nu se poate, conform legii", a justificat vicepresedintele ASF, Ion Giurescu, decizia institutiei.

La patru zile de la decizia luata de ASF, seful institutiei a emis un amplu comunicat de presa, in care explica functionarea pietei de pensii (de stat si private), dar raspunde si la acuzatiile ca ar fi stat la baza zvonurilor despre posibila nationalizare de catre Guvern a fondurilor de pensii private (Pilonul II).

Cum poate sa intervina Guvernul pe zona pensiilor private

In afara Fondului de Pensii de stat (Pilonul I), in Romania exista doua alte tipuri de fonduri de pensii "private": Fondurile de Pensii obligatorii, constituite din alocatii de la bugetul de stat, dar administrate privat (Pilonul II) si Fondurile de Pensii facultative, alimentate din contributii individuale si administrate privat (Pilonul III), ambele infiintate prin Legi organice in 2004, respectiv 2006, se arata in comunicatul de presa.

Fondurile din Pilonul III sunt complet private, comparabile cu fondurile de investitii din piata de capital, dar reglementate mai prudent prin lege speciala, avand in vedere obiectivul lor final, de completare a pensiei cetatenilor, si durata lor mai lunga (participatiile nu pot fi valorificate decat la termen). Ca orice active in proprietate privata, contributiile individuale la aceste fonduri nu pot f ...citeste mai departe despre "Negritoiu (ASF), explica: Fondurile de pensii private nu pot fi nationalizate, dar pot fi trecute in administrarea statului" pe Ziare.com

#Negritoiu nationalizare pensii private, #Negritoiu sanctiuni NN Pensii , #Stiri Pensii