Olguta Vasilescu anunta ca Guvernul modifica prin OUG pensiile speciale: Economia nu poate sa sustina, sistemul crapa

Duminica, 30 Iulie 2017, ora 21:16
1919 citiri

Dupa balbaieli de la Ministerul de Interne si cel al Apararii, ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a confirmat, duminica seara, ca Liviu Dragnea a convocat sesiune extraordinara in Parlament pentru ca Guvernul sa fie abilitat sa dea o Ordonanta de Urgenta pe pensiile speciale.

Vasilescu a declarat ca Executivul vrea ca pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii sa nu mai fi indexate in functie de salariile celor aflati in activitate, ci doar cu rata inflatiei. Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare.

"Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foarte neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri", a motivat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a insistat ca trebuie stopata cresterea pensiilor speciale, in caz contrar fiind periclitat sistemul de pensii de stat in ansamblul sau.

"O sa ne confruntam cu o reactie foarte nervoasa din partea unora, dar eu cred ca trebuie (...) sa stopam o crestere aberanta. Daca avem in plata pensii de 33.000 de lei si le lasam sa se duca in cativa ani la 66.000, va spun ca sistemul nu mai tine, crapa si atunci suntem obligati sa luam niste masuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligati sa le luam", a declarat Olguta Vasilescu.

Ea a mentionat ca, in momentul de fata, pensiile speciale cresc in functie de salariile celor activi, motiv pentru care trebuie intervenit asupra modului de actualizare a acestor pensii.

"Cred ca toti cei din sistem se asteapta la acel lucru. Am vorbit cu oameni din sistem si uneori le era rusine sa spuna ce pensie au", a mai spus Vasilescu.

Ministrul Muncii a reiterat ca nicio pensie aflata in plata nu va fi redusa. De asemenea, ordonanta va fi aplicata din 15 septembrie.

"Pentru a nu se spune ca nu a existat predictibilitate in sistem sau ca ne-am batut joc de oameni, termenul ei de intrare in vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adica cei care vor sa iasa - si probabil vor fi foarte muti cei care vor sa iasa la pensie - vor putea sa o ...citeste mai departe despre "Olguta Vasilescu anunta ca Guvernul modifica prin OUG pensiile speciale: Economia nu poate sa sustina, sistemul crapa" pe Ziare.com

#Lia Olguta Vasilescu OUG pensii speciale, #Olguta Vasilescu pensii militari plafonare , #Stiri Pensii