Olguta Vasilescu: Nu renuntam la Pilonul II. Pana la urma, este al statului, chiar daca are management privat

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 12:21
1950 citiri
Olguta Vasilescu: Nu renuntam la Pilonul II. Pana la urma, este al statului, chiar daca are management privat
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu exista riscul de a se renunta la Pilonul II de pensii, care, chiar daca are management privat, este al statului, sustine Lia Olguta Vasilescu, care a fost intrebata vineri daca intr-un final se va renunta la Pilonul II de pensii.

"Nu exista asa ceva. Nu. Pana la urma Pilonul II e al statului, chiar daca are management privat. Cum sa renuntam, e o legislatie, sunt foarte multi oameni care apartin de acest pilon. Cum sa renuntam?", a spus Lia Olguta Vasilescu.

Intrebata daca va mai avea loc cresterea transferului contributiei individuale datorata la sistemul public de pensii, de la Pilonul I la Pilonul II, pentru a se ajunge la 6%, cat era prevazut pentru anul 2016, acesta a afirmat ca acel procent a fost stabilit intr-o perioada in care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar ca acum nu crede ca mai este cazul ca procentul sa fie urcat in fiecare an.

De asemenea, ministrul a spus ca s-a discutat cu administratorii fondurilor de pensii de pe Pilonul II.

Ministrul Muncii anuntase, joi, la inceputul sedintei de guvern, ca propune adoptarea unei ordonante de urgenta care sa scada contributia angajatului la Pilonul II de pensii (fondurile private) de la 5,1% cat este in prezent la 3,7%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

In ceea ce priveste Pilonul II de Pensii, nu este vorba de o reducere a contributiilor, iar diminuarea procentului de la 5,1% la 3,75% a fost realizata din cauza intoarcerii sarcinii fiscale, in conditiile in care salariile pe brut cresc cu 20%, dar in suma nominala, cat a fost virat anul acesta catre Pilonul II de pensii, respectiv 7 miliarde de lei, va fi virat si anul viitor, a sustinut Olguta Vasilescu.

In acest moment, din salariul brut al unui angajat, se retin 10,5% CAS - contributia la pensii, din care 5,4% se duc catre sistemul public, iar 5,1% catre fondurile private, nivel nemodificat in ultimii doi ani.

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Iulius Postolache, arata, recent, ca orice modificare a arhitecturii sistemului de pensii pe Pilonul II va fi in detrimentul milioanelor de participanti care vor beneficia de pensie din acest sistem.

Pilonul II de pensii a facut obiectul unor declaratii politice in ultima perioada, care au avansat atat ideea desfiintarii, cat si posibilitatea ca acesta sa devina optional.

Fondurile participante la Pilonul II aveau in septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanti si 7 miliarde de lei castig net pentru pa ...citeste mai departe despre "Olguta Vasilescu: Nu renuntam la Pilonul II. Pana la urma, este al statului, chiar daca are management privat" pe Ziare.com

#Olguta Vasilescu pilonul2 pensii , #Stiri Pensii